Пловдивчани източиха „законно“ сметката на австрийски бизнесмен

Законно е източена банковата сметка на австрийския предприемач Мартин Колегер, който има строителен бизнес в България. След неуспешна сделка за покупка на жилище в Пловдив клиентите Радка и Владимир Николови се сдобили със съдебно решение и с помощта на частен съдебен изпълнител дръпнали от фирмата на чужденеца близо 20 хил. лв., пише в. „Марица“. За правния абсурд са сезирани премиерът Бойко Борисов, инспекторатът към Висшия съдебен съвет, министърът на правосъдието, омбудсманът, австрийското посолство, както и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Европейския парламент.

Историята разказа бившият управител на фирма „Колегер Инвест“ ООД Ахмет Шакиров. Той е човекът, наказал колекторска фирма с 2 бона заради злоупотреба с личните му данни. Въпреки че вече няма участие в българско-австрийското дружество, твърдо е решил, че и в този случай ще се бори докрай. Срещу фамилия Николови е заведено дело, което е насрочено за месец юли.

На 8 септември 2017 г. Ахмет Шакиров – тогава едноличен собственик на „Колегер Инвест“, сключва с Радка и Владимир Николови предварителен договор за покупко-продажба на апартамент от 162 кв. м, изба и други идеални части от 606 квадрата в новострояща се кооперация на ул. „Просвета“ 56 в кв. „Прослав“, за сумата от 66 000 евро без ДДС.

Инвеститор на обекта е Мартин Колегер. В деня на сключване на договора купувачите плащат капаро в размер на 3300 евро с ДДС. По силата на същия контракт разликата от 63 000 евро трябвало да се преведе на строителната фирма след изповядане на сделката за покупка на имота пред нотариус, но при изрично условие – да се представи документ за банков кредит срещу ипотека на купувания от тях имот. Крайната дата за окончателната сделка пред нотариус била 10.11.2017 г.

В чл. 7 (1) на предварителния договор е посочено, че ако „продавачът не изпълни задължението си да сключи окончателен договор по причина, за която той отговаря, купувачът може да се откаже от договора. В този случай продавачът е длъжен за върне на купувача получения зададък в двоен размер“. Точка 2 обаче визира, че ако купувачът не изпълни задължението си, продавачът също се отказва от договора, но капарото остава в негова полза.

„До нотариус не се стигна, тъй като Радка Николова бе в нарушение на чл. 7 (2) от предварителния договор. Тя трябваше да кандидатства за банков кредит срещу ипотека, но не ни представи такива документи с мотив, че получила отказ от банката, вероятно заради лоша кредитна история или друга причина. В този случай е абсурдно да се прехвърли имот на ненадежден платец и това нито един инвеститор няма да допусне“, коментира с възмущение Ахмет Шакиров.

Последвала взаимна размяна на уведомителни писма за едностранно прекратяване на договора. През януари 2019 г. Шакиров даже получил нотариална покана да върне капарото в двоен размер, както е по договора, но не го платил, защото смятал, че е абсурдно да плаща на длъжници. Длъжник обаче скоро се оказала фирмата „Колегер Инвест“. За това управителят разбрал едва след като получил съобщение за образувано изпълнително дело, според което се запорира банковата сметка на дружеството и един лек автомобил. Преди това обаче фирмата била прехвърлена на Неврие Шакирова и Мартин Колегер.

„Не можех да повярвам, че това може да се случи в правова държава. Фирмата беше осъдена, без да разберем. Оказа се, че няколко призовки са ни изпращани на стария адрес на фирмата и естествено, че сме били в неведение. Иначе нямаше да допуснем да се стигне дотук. Недоумявам как може, преди да се стартира съдебна процедура, да не се провери в Търговския регистър, че още през 2015 г. фирмата е пререгистрирана с адрес от Пловдив в Кричим. Не ми остава нищо друго, освен да мисля, че е направено умишлено“, подозира Ахмет Шакиров.

При направена от него проверка по случая стигнал до извода, че когато Николови завели дело, или скрили от адвоката си, или били посъветвани от него да се премълчи пред съда най-важната подробност – че не са представили договор с банка за ипотечен кредит. Така са играли с два коза срещу фирмата и са спечелили делото – точката от предварителния договор при неизпълнение от страна на продавача и изпращане на призовки на стар адрес.

В крайна сметка районният съдия Анета Трайкова издава два изпълнителни листа – с № 4104/09.05.2019 г. и № 8957/04.10.2019 г. С единия документ се разпорежда длъжникът „Колегер Инвест“ да заплати на кредитора Владимир Николов сумата от 3300 евро, лихва от 129,10 лв. и адвокатски хонорар в размер на 750 лв. Във втория документ са включени и двамата съпрузи като кредитори и изброените суми да се платят на всеки един поотделно. Въпреки че на документите, пише „анулиран“, вторият стига до частния съдебен изпълнител Бойка Андреева. На 08.11.2019 г. тя изпраща съобщение до фирмата за образувано изпълнително дело и задължение по него в размер на 18 422, 58 лв. Освен главница и лихви в сумата са включени и такси по ЗЧСИ, както и публични вземания. Този път съобщението е изпратено на правилния адрес на фирмата в Кричим. Тогава са запорирани банковата сметка и лекият автомобил.

„Веднага платихме банкова гаранция от 16 727.98 лв. и подадохме молба до Окръжния съд в Пловдив, за да се спре делото, но решение така и не получихме в 14-дневен срок, след което ЧСИ-то преведе близо 20 хил. лв. от вменените ни задължения по сметка на Николови.

Потресаващо е, дори и да ги осъдим, не се знае дали ще можем да си върнем парите. Жалкото е, че един австрийски бизнесмен, инвестирал в икономиката на Пловдив 2 млн. лв., и с намерение да влага още, загуби доверие в България и оттегля дейността си от тук. Поради това остават и без работа десетки наети от него хора, казва Ахмет Шакиров.

Омбудсманът и ВСС проверяват случая

До момента съдружниците Шакирова и Колегер са получил отговор на жалбата си от омбудсмана Диана Ковачева. Тя е извършила проверка на ЧСИ Бойка Андреева по случая, която пък е намерила оправдание за действията си. Имат отговор и от Министерски съвет, че по негова препоръка Висшият съдебен съвет ще извърши своя проверка. От фирмата имат претенции същият орган да санкционира съдия Анета Трайкова, с мотив, че е издала незаконен изпълнителен лист.

Радка Николова пожела да се консултира с адвоката си, преди да говори, но вече седмица пази мълчание. Репортерска проверка установи, че адресът, който Николови са посочвали във всички документи по преписката – ул. „Ружа“ 13, вече не е валиден. Те са живели там до миналата година, след което са продали апартамента си. После са купили етаж от къща пак в кв. Прослав, но на ул. „Битоля“ 36. Там е регистрирана и фирмата на съпруга й – „Гама Систем“ ЕООД, учредена през август 2019 г. с капитал 1000 лв., сочи справка в ДАКСИ. Предметът на дейност е търговия, изграждане на системи за видео наблюдение и слаботокова техника и др. Отделно от това Владимир Николов работи към охранителна фирма, а Радка е администратор в АГ „Селена“.