Пловдив пред екокатастрофа заради разлят петрол

Екипи на пожарната дежуриха цяла нощ на мостовете в Пловдив, за да не допуснат разлива на нефтени продукти, който тръгна от Пазарджик, да стигне града. По първоначална информация става въпрос за изпускане на 600 литра нефтопродукти, съобщава trafficnews.bg.

Екипи на пожарната бяха разположени на моста на Панаира и край баража на река Марица в Пловдив. Те предприеха спешни мерки за ограничаване на замърсяването. Пожарникарите поставиха съоръжение във водите на река Марица, за да бъдат уловени нефтопродуктите. Установена е причината за екокатастрофата – производствена авария в цех от спукана тръба на хидравлична преса.

Проверки са установили нефтопродукти по течението на реките Пишманка и Марица, както и при мостовете на Марица при село Огняново и Стамболийски. Замърсяването е повърхностно, не е опасно за рибите, твърдят природозащитници. „Каучук“ АД писмено е уведомил РИОСВ-Пазарджик за причините и предприетите действия.

Производственият процес е бил спрян незабавно, с което е преустановено последващо замърсяване. Установена е производствена авария в цех „Транспортна лента” от спукана тръба на хидравлична преса и е преустановена дейността му. Преди възобновяване на производствения процес РИОСВ ще извърши контролно пробонабиране от отпадъчните води на предприятието.

„Ако се наложи екипите ще работят денонощно, но ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на замърсяването по Марица. В непрекъсната връзка сме с Басейнова дирекция и Гражданска защита, всички действия се координират“, заяви областният управител. – Замърсяването е повърхностно, водата е спряна, пуснати са шлюзовете. Очаква се около 3 часа сутринта петното да е в Пловдив и да бъде почистено.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share