Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския Балкан

Повече от 300 души се борят с пожара в Чипровския Балкан. Няма никаква опасност за близките населени места, увери пред БНР Николай Николов – директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Що се отнася до нашата територия – в по-голямата си част – около 2/3, той вече е ограничен. Спряно е разпространението. По наши сметки общата площ на пожара е над 40 хил. дка, от които 1/3 са в България. Днешните усилия на военни, пожарникари, доброволци, горски служители дадоха резултат. Утре продължаваме. Наблюдаваме тази нощ две огнища, които представляват риск. Утре задачата ще бъде да ги локализираме и тях и защо не да го погасим, каза Николов.

Той отбеляза, че според директора на Северозападното горско предприятие засегнатата, но не изгоряла, гора е не повече от 2000 дка. Останалото са пасища, сухи треви и храсти, добави той.

Николов съобщи, че с тревога следят обстановката и в сръбската част от пожара и са готови да окажат помощ: „Разполагаме с модул от 100 души, които са готови до 3 часа да тръгнат за Сърбия“.

Четири са по-големите пожари, каза още главен комисар Николай Николов. Всичките, с изключение на този над Чипровци, вървят към напълно изгасяване, подчерта той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share