Погнаха съпрузите Александрина и Лазар, опразнили НОИ с далавери

Районната прокуратура в Пловдив погна съпрузите – 62-годишната Александрина Георгиева и 52-годишния Лазар Лазаров, източили 3 милиона от НОИ с измамни схеми.

В период от пет години, между 2014 и 2019 година, съпрузите измамили общо 32 души. Схемата им била свързана със съставяне на фалшиви удостоверения за осигурителен стаж при пенсиониране. Документите били използвани пред Териториалното поделение на НОИ в Пловдив, а от осигурителното дружество изтекли 3 млн. лв.

Бившата служителка на НОИ Александрина е започнала частна практика като управител на пловдивска фирма, занимаваща се с пенсионни услуги. Жената консултирала пенсионерите и комплектовала нужните документи за вземане на пенсия. Тези, на които не им достигал осигурителен стаж, давали пари на пенсионната консултантка, която трябвало да ги внесе в НАП. Приеманите от служителката суми били в размер между 1500 и 32 000 или общо 234 025 лева.

Вместо това обаче тя задържала за себе си сумата и съставяла неистински документи по образец УП-30, представляващи удостоверение за трудов стаж.

Издаденият от нея стаж бил придобит от фалирали фирми или такива, които не водят архив на служителите си. В измамата участвали дъщерята и мъжът, с който тя живее на семейни начала.

Спрямо измамниците е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо дъщерята – „гаранция“ в размер на 1 000 лева.

В хода на разследването по настоящото дело са били отделени материали по ново досъдебно производство, което също се води в Районна прокуратура – Пловдив, за документна измама на обща стойност около 4 млн. лева, касаеща отпускането на пенсии на множество лица, с което е бил ощетен Националния осигурителен институт.

По досъдебното производство се извършва проверка на над 170 пенсионни досиета, обявени първоначално за изгубени от НОИ, а след това открити в помещение, ползвано от съпрузите.

Целта на проверката е да се установи дали вписания в документите стаж на лицата отговаря на действително положения от тях труд и заемана длъжност.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share