Подпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна

Подпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна, съобщи „Монитор“. Инцидентът е станал вчера след 20 часа.

На място са пристигнали 2 противопожарни екипа, които са загасили пламъците в някогашния дом на Антон Новак. Предполага се, че бездомници, които са се самонастанили в необитаемата от години сграда, са запалили огъня, който се разрастнал. Не се изключва и версията за злоумишлен палеж.

Домът на създателя на Морската градина във Варна, който от години се руши и тъне в мизерия, бе в програмата на общината за превръщане в музей и възвръщането на блясъка, който заслужава. Наскоро около нашарената с графити сграда бяха поставени ограждения срещу вандалски прояви. Оказва се, че те не са успяли да обезопасят знаковата къща в близост до Алпинеума в Морската градина, с излаз на бул. „Приморски“.

„За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да направим проект за 2020 г., и евентуално за 2021 ще я реставрираме. Идеята е през 2026 г., когато се навършват 100 години от създаването на Морската ни градина, къщата да се превърне в музея, за който говорим“, коментира наскоро главният архитект на Варна Виктор Бузев. За съдбата на построената през 1899 година сграда, чиято собственост е прехвърлена от държавата на Община Варна, се заговори още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Кметът се ангажира тогава да съдейства за превръщането на дома в музей на парковото дело.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. Той е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време. При пристигането си във Варна специалистът заварва само Централната градска градина от 6 дка. Заема се с плана на инж. Анри Мартинес за създаване на парк край морето и започва първите дейности по изравняването на бреговата ивица. Разработва подробен план за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за изграждане на система за напояване. Дървесна растителност набавя от страната и от чужди държави. Доставки с кораби се извършват дори от Азия.

Озеленителят създава още градинките зад драматичния театър, около Катедралата и църквите „Св. Николай“ и „Св. Петка“, Ботевата градинка и до „Севастопол“, парка във „Владиславово“, „Аспарухово“ и много други. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището, след уволнението му през 1937 година.