Под смъртна заплаха: Жена преведе на затворник близо 6 бона

Под смъртна заплаха: Жена преведе на затворник близо 6 бона

Наказание от 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Специализираният наказателен съд на подсъдим за изнудване чрез заплахи за убийство. Това съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.

Подсъдимият П.С. бе признат за виновен за това, че от ноември 2016 г. до 02.06.2017 г., с 8 деяния, извършени в условията на продължавано престъпление и с цел да набави за себе си имотна облага, принудил със заплахи жена да преведе на негово име и на 7 други лица (в негова полза) парични суми в размер на общо 5 794,50 лева.

Изнудването започнало докато подсъдимият е в Софийския затвор, където изтърпява присъда на Софийския градски съд от 9 години и 6 месеца за тежки умишлени престъпления, влязла в сила на 30.09.2014 г.

П.С. подбрал неслучайно жертвата си – жена, за която знаел, че е с психичен проблем и на постоянно медикаментозно лечение. Започнал често да се обажда на мобилния й телефон, демонстрирайки внимание и желание за трайна връзка. Обикновено звънял след 22 ч. от телефони с различни или скрити номера, без да разкрива, че е затворник.

През ноември 2016 г., при поредния „приятелски“ разговор, той поискал от пострадалата да му изпрати с пощенски запис на името на друго лице 150 лв. След като жената отказала, последвали заплахи – ако не преведе парите, ще бъде залята с киселина, убита, ще изчезне и детето й.

С подобни заплахи, включително за живота на нейните родители, в рамките на 6 месеца (до 22.05.2017 г.) подсъдимият П.С. принудил пострадалата да преведе под страх в негова полза близо 5800 лв. Исканите и получени суми варирали от 100 до 1978,20 лева.