Пожарът в Рила изпепели досега гора за над 1 млн. лв.

Пожарът в Рила изпепели досега гора за над 1 млн. лв.

Над 1 млн. лева са до момента щетите от големия горски пожар в Рила. Там досега са изпепелени близо 500 декара дървесина – на декар гора струва средно 2500 лева – пари за гасене, залесяване и загуба на дървесина. Само полетите на хеликоптера Ми-17, който се включи в гасенето, струват около 3000 лева на час.

От Изпълнителната агенция по горите обясниха, че е още рано да се пресметнат окончателните щети от огнената стихия, тъй като пожарът все още не е загасен окончателно. Засега версията е, че пламъците са тръгнали от огън на бракониери или немарливи туристи. Разследването ще уточни точните виновници за тежкия инцидент.

Бедствието в Национален парк Рила върлува от неделя сутринта, а гасенето му продължава без прекъсване. Стихията е над село Долно Осеново. Военните също се включиха в потушаването на огнената стихия, която унищожи ценни видове от природното богатство в защитената територия.

На помощ беше изпратен и вертолет. Пожарът пламна в неделя сутринта в гората над симитлийското село и бързо се разрасна. Горят няколкостотин декара горски масиви и храсти. До мястото на огнената стихия няма път, което прави невъзможно потушаването с пожарни автомобили. Гасенето се извършва на ръка.

Засегнати са над 450 дка край хижа „Чакалица“. Местността Предел е сборният пункт на хората, които вчера сутринта тръгнаха да се борят с бедствието, ще се разчита и на хеликоптера, който се включи в помощ на пожарникарите.

„От шест часа започнахме, над 170 души участват в потушаването на огъня“, коментира инж. Георги Пармаков пред БТА. Ситуацията вчера беше по-сериозна от неделя, пожарът се разрастваше въпреки ниските температури. До сърцето на стихията се пътува около три часа, като горната му граница се намира на 2000 метра. До момента са изгорели около 500 дка високопланинска растителност, борова гора и смърч.

Голям пожар втори ден гори в Стара планина над Чипровци – между върховете Дража глава и Голема чука. Фронтът е близо 5 километра и обхваща границата със Сърбия. Горят предимно високи храсти и сухи треви, но има опасност да обхване гората.

Местността е силно пресечена, районът е труднодостъпен. В българската част на границата са пожарникари, включили са се и от горското стопанство в района, а местната власт търси доброволци. Пожарникари с техника гасят и от сръбска територия. И в Пирот се организират хора с джипове, които да помагат на огнеборците. Наблизо няма населени места, които да са застрашени от пламъците.

От началото на годината до момента на територията на страната са възникнали общо 629 пожара на площ от 49000 дка, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. От тях върхово са засегнати 4174 дка.

Преките щети, нанесени от пожарите за този период, са изчислени общо на 2 019 343 лв., отделно 2152 лв. щети от изгоряла дървесина на склад, 11195 лв. щети от изгорели фиданки и още 29 553 лв. разходи, извършени за гасенето им, като в тях не са включени разходите на другите институции, взели участие в гасенето.