Пожарът в Стара Загора е заради отмъщение?

Пожарът, който унищожи кафене и разруши три апартамента в Стара Загора, най-вероятно е умишлен. Ще проверява и версията за късо съединение.

Сигналът за пожара бил подаден в 3,25 часа на телефон 112. Пристигналите огнеборци трябвало да евакуират с пожарникарска стълба от третия етаж семейство с тригодишно дете, тъй като слизането по стълбището на блока било невъзможно заради гъстия дим.

Огънят тръгнал от кафенето в сутерена, за което собственици на пострадал апартамент твърдят, че работи без тяхното съгласие, но с разрешение от общината. Били подавали и жалби там заради това, но те потъвали някъде.

Наемателят на помещението бил съден и осъден преди време на затвор за имотни измами, потвърдиха от полицията. Той самият казва, че нямал врагове и не бил получавал заплахи, но разследващите работят по основна версия умишлен палеж за отмъщение. Мъжът казва, че нямал проблеми и с живеещите наоколо, с изключение на една от съседките.

Разбира се, назначената по случая пожаро-техническа експертиза ще проверява и версията за късо съединение като причина за пожара. Разследващите разчитат и на записите от охранителните камери в заведението, които били запазени. Вечерта в петък то работило до 20 часа и всичко изглеждало нормално.

Пламъците стигнали чак до третия етаж много бързо, тъй като се запалил висок бор в съседство, по който огънят се изкачил чак до тавана на сградата. Днес преди обяд пожарникари отново дойдоха на оглед на горялата сграда.

Сред най-пострадалите е апартаментът на първия етаж непосредствено над кафенето. В него живее жена и възрастният й баща. Тя разказа, че малко след 3 часа чула силен шум и решила, че проблемът идва от инсталацията на СОТ-а, която напоследък се включвала и без повод. „Тъкмо станах да си взема тапите за уши, когато видях пламъците навън. В този момент стъклото от прозореца на хола се срина от високата температура“, допълни тя. Нейният апартамент е застрахован, но това няма да й спести неприятностите след пожара.

Зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова дойде днес намясто. Тя съобщи на хората, че общината може да им осигури временно подслон, а кметът Живко Тодоров ведната е разпоредил проверка за съдбата на техните жалби срещу кафенето. „Пострадалите тепърва ще решават дали ще се преместят временно в апартаментите от аварийния ни фонд или ще предпочетат да се настанят при роднини“, каза още Сотирова.