Пожар, арести, акции – чий е Захарният комбинат в Пловдив?

Пожар, арести, акции – чий е Захарният комбинат в Пловдив?

Захарният комбинат винаги се е свързвал с Ветко Арабаджиев, но документални следи за това отдавна няма. От години собственик се води „Лавана” ООД – Белиз /регистрирана в окръг Колумбия, САЩ/, която държи 99,996 от капитала, а останалите 0,004 от акциите са на физически лица.

От преди две години Съвета на директорите е с непроменен състав – Петьо Стойков, Еленка Радина и Мирослав Гюров. Лесно проследима връзка с фамилията Арабаджиеви има само в далечния период 2008-2012 година, когато синът му Владимир е присъствал в Борда на директорите, пише „Марица“.

В последните години Захарният работи на загуба. Разликата във финансовия резултат обаче за последните две години, за които са подадени финансови отчети, е чутовна. Към края на 2017 година загубата е над 2.3 милиона лева, докато за 2018 година е 10 пъти по-голяма и минава 22 милиона.

И това далеч не са единствените беди в ежедневието на емблематичното някога предприятие – след като екстрадираха от Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви и ги оставиха в ареста, през март миналата година спецпрокуратурата влезе в Захарния комбинат и иззе кашони с документи, мобилни телефони и друга техника. „Акцията в „Захарен комбинат“ Пловдив е по делото срещу семейство Арабаджиеви“, потвърди официално тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев. Имаше и задържани висши служители, които по-късно бяха пуснати под гаранция.

После пък изгърмя шефката на Басейнова дирекция Цветелина Кънева заради незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив, който ощетявал държавната хазна с 60 000 лв. всяка година.Нарушението е било установено от Басейнова дирекция, но не са последвали санкции за ръководството на завода, разказа тази зима окръжният прокурор Румен Попов.

loading...

Приватизацията на ключовото предприятие от хранително-вкусовата промишленост на Пловдив бе обявена през 1996 година. Семейство Гергови заедно с Арабаджиев са сред учредителите на „Захарен комбинат Кристал“, което е създадено с цел да приватизира „Кристал-91“ ЕООД – наследник на Захарен комбинат „Васил Коларов“.

Отваряме скоба, за да уточним, че от 2007 г. дружеството вече се казва „Захарен комбинат Пловдив”. Георги Гергов обаче излиза от сделката още в зародиша й и на негово място се намесва Илия Павлов.

loading...

Слуховете носят, че при старта на приватизацията Арабаджиев не е имал нужните пари и затова е потърсил съдружие с Мултигруп, а корпорацията е платила почти цялата сума от 2 милиона щатски долара. В един момент обаче Мултигруп се отказва от Захарния комбинат. Историята и досега мълчи за истинските причини.

loading...