Показен разстрел на гръцки бизнесмен в Атина с „Калашников“

Неизвестни устроиха смъртна засада на бизнесмена Христос Ялия в Атина. Нападението е извършено в сряда вечерта в индустриалната зона на Атина, наречена Мандра, на 20 км северозападно от столицата.

След като бизнесменът е прострелян и убит, колата в която е бил е подпалена с очевидната цел да се заличат всякакви следи, водещи до извършителите.

Според първите данни извършителите са стреляли с „Калашников“, докато колата се е движела по улица „Агиа Катерини“. Убийството е извършено на по-малко от 200 метра от къщата на бизнесмена и се предполага, че извършителите са проследили движението му и са записали рутината на движението му.

Бизнесменът е открит е овъглен в автомобила си. Извършителите са избягали с мотоциклет, намерен изгорял близо до местопроизшествието. Бившата съпруга на жертвата също е убита през 2018 г. Преди месец бизнесменът се жени за албанка.

Жертвата се е занимавал с търговия на месо, а в миналото е участвал и в ръководството на футболни отбори. Допълнителен трагичен елемент е, че първата съпруга на жертвата и майка на порасналия му син също е била убита в двора на къщата през 2018 г. Мотивът за убийството й е грабеж.

От разследванията на полицията са открити 15 гилзи до изгореното превозно средство, а вътре в колата е открит автомат Калашников, който се смята, че е оръжието на убийството, което извършителите са изхвърлили след екзекуцията.

Христос Ялия беше много известен бизнесмен в Гърция. Един от най-големите търговци на месо. Притежава и фабрика за бои и беше президент на футболния отбор на Трикала. Повече от 4000 служители работят в десетките му компании и бизнеси.

От полицията работят по две версии за убийството. Едната е за разчистване на сметки между групировките за контрабанда на цигари, действащи в района на Елевсина, или унищожаване на бизнес с албанските му партньори.

Жертвата е бил неофициален партньор с Тимио Добронику, албански гражданин, екзекутиран преди няколко месеца в южното предградие на Атина, Фалиро.