Покъртителен случай! Даниел Пелка: Невидимото момче

Покъртителен случай! Даниел Пелка: Невидимото момче

В последния си ден на училище Даниел Пелка е отчайващо гладен. Докато другите деца правят фигурки от пластилин, той го опитва на вкус. Редовно рови в кошчетата за боклук за хранителни отпадъци и скришом ги изяжда в тоалетните.

Неговото превъплъщение от щастливо, бузесто момченце в болезнено слабо, почти невидимо дете с гладни очи е история на бруталност, липса на грижи и пропуснати възможности от страна на британските здравни работници, социални служби и полиция.

Името на Даниел Пелка е добавено в позорния списък на чиновнически провали, в който вече заемат място покъртителните и обезпокояващо сходни случаи на Питър Конъли и Виктория Климбие.

Мечти за слава

В полския град Лодз, зареден с много дълга и съвсем нелека история, през 1986 г. в семейството на Йоланта и Уитолд Луцак се ражда дъщеря им Магдалена. Тя, заедно с четирите си братя и сестри, живее в панелен общински блок, в тесен тристаен апартамент. Съседите описват Йоланта като нервачка и кавгаджийка, която вярва в боя като възпитателно средство и редовно прилага метода върху петте си деца. Бащата на Магда е международен шофьор и почти не присъства в живота на семейството. Като малка русокосата Магдалена мечтае да бъде богата и известна и ежедневно оглася квартала, дерейки гърло с парчетата на “Спайс Гърлс”.

Недълго след това, влизайки в пубертета, тя почти постига тази си мечта, но засега е известна само в Лодз ( възможно е и в селата около града), когато започва да гради кариера като проститутка. Явно бизнесът е вървял добре, защото съседите я виждат всяка вечер, намазана с дебел слой грим и скъпи дрехи, да скача в луксозна лимузина, бързайки за нощна смяна. Но приключва с кариерата още преди да успее да придобие национална известност, да не говорим за световна, когато претърпява трудова злополука, вследствие на която девет месеца по-късно ражда първото си дете.

С бебе на ръце и без образование е трудно и Магдето решава, че е време да намери подходящ съпруг, в който да впие остри зъбки и да смуче да последната стотинка.

Не след дълго намира жертвата в лицето на Ерик Пелка, който в онзи ден най-вероятно е забравил за правилото никога да не излиза от къщи, стъпвайки с левия крак. Но, то като има нещо да става, няма как да се избегне. През 2005 г. двамата емигрират във Великобритания в търсене на по-добър живот. Установяват се в Ковънтри, където на 15 юли 2007 г. се ражда синът им Даниел Пелка. Най-после нещастникът Ерик проглежда и разбира, че жената, от която има дете, е пристрастена към алкохола, наркотиците и секса, но не с него, и в края на 2008 г. си заминава за родна Полша.

Никога повече не вижда сина си Даниел жив.

Мома англичанка

Двадесет и две годишната Магдалена остава в Англия, но вече е самотна майка на две деца. Няма данни за живота й, след като остава сама, но най-вероятно се е издържала от помощи. Полската общност в Англия е огромна, така че тя не страда от липса на приятели-сънародници, както и от бурни купони, придружени със солидно количество водка и наркотици. На един от тези купони Магда среща седем години по-възрастния Мариус Крезолек. Мариус е криминално проявен и е издирван в Полша за нарушаване на условната си присъда. Той е първичен и агресивен, но Магда намира тези му черти за очарователни и пеперудите започват да хвърчат в поддържаното й коремче. Не след дълго заживяват заедно и това е начало на края за малкия Даниел.

Началото на края

Почти не съществува информация за живота на Дани до момента на появата на Мариус. Не са открити бебешки снимки, както и такива с щастливи моменти, като изписване от болницата и празнуване на рождени дни. Семейството влиза под прицела на Социалните работници още през 2009 г., поради честите посещения на полицията във връзка с пиянски оргии и скандали в къщата пред очите двете деца. Въпреки това социалните смятат, че Магда се справя добре с майчинските си задължения и децата не са в риск. Не е ясно кога точно е започнал тормозът от страна на Мариус към малчугана, но явно е било ” любов от пръв поглед”, защото още в началото на връзката с майката той споделя пред колега, че Даниел е бавноразвиващ и дори няма смисъл да го бие, защото той не изпитва болка поради факта, че е аутист. Но терорът е вече в зародиш и набира скорост.

На 22 януари 2009 г. здравен работник посещава семейството във връзка с пресен сигнал за домашно насилие, който е подаден до полицията в Ковънтри, но те не намират място за тревога. Същият месец социален работник идва на проверка, но не се предприемат действия. Затваря случая с описание в папката, че майката е в състояние да защити децата си от насилника. До края същата тази папка набъбва до 26 отделни случая, в които е било необходимо да се подаде сигнал до полицията, но не е направено.

На 5 юли 2010 г. здравен работник идва на поредното си посещение, в което забелязва синини по главата на Даниел, но приема обяснението на майката, че нараняванията са вследствие от падане. Отбелязва, че родителката почти не говори английски.

На 8 август полицията отново е повикана на адреса на Луцак и Крезолек по повод за домашно насилие. Констатират, че Магда има леки порезни рани от нож, както и следи от душене по врата. Със слабия си английски, тя някак си успява да обясни, че вследствие на порядъчен запой, двамата се скарват и скандалът прераства в побой пред очите на двете деца, които към този момент са на възраст 5 и 3 години. Също така казва, че приятелят й често я изнасилва и че е обсебен от тийнейджърска порнография. Крезолек е арестуван и малко по-късно освободен, без да му бъде повдигнато обвинение. Полицейските служители не подават сигнал до социалните служби.

Невидимото момче

Необезпокоявани от органите на реда и службите, Магда и Мариус добиват чувство за безнаказаност и планът за психическото и физическо унищожение на малкия Даниел набира сила и придобива все по-голяма жестокост.

На 27 декември 2010 г. съседи се обаждат в полицията отново по повод пиянски скандал на двойката, който се състои в присъствието на двете малки деца. В полицейски доклад по случая е отбелязано, че децата не са били очевидци на насилието. Не предприемат мерки. По всичко личи, че на двете чудовища им става скучно да се карат и бият помежду си и насочват агресията си към тригодишния Дани. За първи път от началото на връзката си се държат като партньори и са солидарни. Вече имат общ враг.

На 6 януари 2011-а хлапето е закарано в спешна медицинска помощ, където се установява счупване на лявата ръка с охлузвания и синини по рамената и долната част на корема. Според Магдалена – инцидент по време на хлапашка игра с пастрока.

“Леко притеснени” от зачестилите случаи на домашно насилие, социални и здравни работници решават да наблюдават семейство Луцак/Крезолек малко по-задълбочено. И наистина го правят малко, дори почти никак.

На 15 юли 2011 г. Даниел Пелка навършва четири години и през септември месец същата година тръгва на училище.

През месец ноември 2011 г. учителското ръководство насрочва среща с Магдалена Луцак по повод тревожнaта обсебеност на Дани към храна. Прави впечатление, че той е фокусиран изцяло в намирането и изяждането й в училищните тоалетни. Краде от кутиите с обяда на другите деца и рови в коша за отпадъци. В един от случаите изяжда бобовите зърна, отредени за посев, а в друг – пластилина. В едно от междучасията е видян да вади палачинка от калта и да я яде, а когато един от учителите носи голяма торта, за да почерпи класа по случай рождения си ден, малкият Пелка я открива и изяжда половината.

Обяснението на “майката” е, че той е със забавено развитие, което е наследил от баща си и има хранително разстройство, за което тя има намерение да се обърне към личния лекар, което разбира се не се случва. Въпреки че яде всичко, до което се докопа в училище, Дани отслабва все повече и освен това е с около 8 см по-дребен от връстниците си. Училището се обръща към личния лекар на семейството с молба да бъде прегледан. Прегледът се състои през януари и момчето тежи малко над 12 кг, за което докторът казва, че е под нормата, но не е критично и му изписва лекарство за глисти. Два месеца по-късно, когато Дани умира, теглото му е 10,400 кг.

ДЕКЕМВРИ 2011 – ФЕВРУАРИ 2012:

В училище Даниел е забелязван все по-често със синини и рани по лицето и главата:

Приблизително четири синини в долната част на врата, между ухото и рамото. Забелязано е от класния му ръководител, който го записва в училищната книга.
Пресен синьо-черен оток на едното око, забелязано от същия учител, който този път уведомява директора.
Синина с оток в средата на челото, забелязана от помощник учител.
Голяма подутина на челото, забелязана от друг помощник учител.
Голяма драскотина, минаваща през цялото чело, забелязана от директора. Сестрата на Дани казва, че друго дете го е блъснало извън училище.
С изключение на горепосочените, никой от останалите учители не е забелязал нищо.

2 март

Семейният компютър е използван за търсене на информация за натравяне с готварска сол, както и дете в безсъзнание. По-късно Магдалена и Крезолек си разменят текстови съобщения, в които тя му казва: “Той ще го преодолее”, както и ” Няма да се обаждам на бърза помощ, защото това ще ни създаде проблеми”.

3 март

Малко след три часа сутринта Луцак се обажда на бърза помощ и казва, че синът й е спрял да диша след оплакване, че нещо го боли. Линейката пристига много бързо на адреса, но Даниел Пелка е обявен мъртъв в 03:50 ч. сутринта. Причина за смъртта: кръвоизлив на мозъка, причинен от силен удар.

Два дена по-късно Магдалена Луцак и Мариус Крезолек са арестувани по обвинение за малтретиране и убийство на дете.

Разследване, съд, присъда

Разследването разкрива ужасяващи факти за изтезанията и условията, в които е живял малкият Даниел в последните месеци от своя живот. Затварян с дни в стаята си с размери 1,80 на 1,50 м, без нищо друго освен гол матрак, му е отказвано храна и вода и дори не е пускан да посещава тоалетната, поради което се е изхождал на матрака. За наказание е бил давен във вана пълна със студена вода до загуба на съзнание.

Бравата на вратата в стаята на момчето е умишлено премахната, за да не може да излиза. Излизал е оттам единствено, когато Крезолек го е заставял да прави тежки физически упражнения във всекидневната, с което се е надявал , че изтощеното от глад дете ще умре от натоварването.

За да ускорят процеса, двамата с Магдалена го тъпчат с готварска сол и му отказват вода. Побоят и физическите упражнения става ежедневие за детето.

На 2 март, след като детето се връща от училище, както обикновено го затварят в стаята. Даниел плаче и удря по вратата, което изнервя Крезолек и той се качва, за да се разправи с него като “мъж с мъж”. Нанася му жесток побой, при който многократно му удря главата в стената и спира едва когато Даниел е изгубил съзнание. Впоследствие аутопсията установява, че е имал 22 наранявания, 10 от които са по главата. Оставя го и слиза долу, като казва на Магдалена, че “бавноразвиващият” ще бъде тих за известно време и ще имат време да прекарат заедно на спокойствие. По-късно, когато Крезолек тръгва за нощна смяна, горе е още тихо. Часове след това Магдалена отива да провери момчето и разбира, че е в безсъзнание, но все още диша. Тогава изпраща съобщение на Мариус, че няма да вика линейка, защото това ще им създаде проблеми. Часове по-късно, когато отново се качва да го види, Дани е вече мъртъв и едва тогава тя се обажда в бърза помощ.

Мечтата на Магдалена Луцак се сбъдва и тя става известна само за ден, но не като любимките си от “Спайс Гърлс”, а като детеубийца. Лицето и името й не слизат от първите страници на всички вестници на Острова и Полша, както и в доста други европейски страни.

По време на процеса прокурорът настоява наред с двамата престъпници да бъдат изправени пред съда и служителите на Социално подпомагане, здравните служби, полицейските служители и училищното ръководство, които неглижират Даниел Пелка и пропускат десетки възможности да го спасят.

В съда Луцак и Крезолек си прехвърлят вината един на друг. Когато питат Магда, защо е позволила на партньора си да малтретира физически и психически детето й, с помощта на преводач тя отговоря :

“Не знам, аз самата не мога да си обясня собствените си действия. Не го направих аз, Мариус го направи, но аз знаех какво се случва. Сигурно, защото твърде много го обичах (Мариус), затова не се намесвах”.

Но в ответен удар Крезолек свидетелства срещу нея за случаи, в които е давела детето във ваната до загуба на съзнание и го е насилвала да яде сол, когато е искал вода. Текстовите съобщения между двамата го потвърждават.

Делото е тежко и много от съдебните заседатели не издържат психически и молят да бъдат освободени, но в крайна сметка всички са единодушни в присъдата. На 2 август 2013 г. Магдалена Луцак и Мариус Крезолек са осъдени на доживотен затвор с минимум 30 години.

Полска погребална агенция в Лондон дарява парите, необходими за транспортирането на тялото на Даниел Пелка в Полша, където на 3 септември 2013 г. е погребан от биологичния си баща.

Възмездието

На 14 юли 2015 г. Магдалена Луцак е открита обесена в единичната си килия, само ден преди осмия рожден ден на Даниел.

На 27 януари 2016 г. 36-годишният Мариус Крезолек е намерен мъртъв в килията си. Ден преди това се е оплаквал от болки в сърдечната област, но е отказал лекарска помощ от страх да не бъде разпознат. През нощта получава сърдечен удар и умира.

kriminalnidosieta.com