Полицаи се облякоха като свещеници, за да арестуват измамници

Полицаи се облякоха като свещеници, за да арестуват измамници

В Италия полицията прибегна до необичайни прийоми, за да разбие престъпна група, измамила невинни граждани с много пари, предаде Aleteia.org.

Мошеници, маскирани като кардинали, бяха хванати в тайна полицейска операция, в която самите полицаи бяха облечени като свещеници. Петима членове на бандата, на възраст между 58 и 75 години, бяха арестувани в операция, проведена в италианската столица Рим.

Всички те бяха обвинени в измами и кражби, тъй като са подлъгвали хората, обличайки специалните си одежди на кардинали – най-високият религиозен ранг на католическата църква – и се представяли като „посредници на Ватикана“. Измамниците обещавали на бизнесмени във финансови затруднения, че ще имат достъп до изгодни заеми от Ватиканската банка.

За да бъдат по-достоверни, членовете на бандата са организирали срещите близо до Ватикана. В един от случаите измамниците получили €15 000 от жертвата си, на която обещали „заем” от половин милион евро. Разследването по тази измамна схема започнало още през 2017 година, когато двама управители на хотели били измамени с по €20 000 и €75 000 и се обърнали към карабинерите за помощ.