Полицай Джоко – от юрган, но бори джигитите на пътя

Полицай Джоко – от юрган, но бори джигитите на пътя

Полицай Джоко не е като другите полицаи, но пък върши същата работа. Той идва на помощ на монтанското село Липен в борбата с безразсъдните шофьори. С изработката му се заел Атанас от монтанското село Липен, който е бивш служител на МВР.

„Сложих от юрган плънката, овързах ги. Шапка ми даде една жена, защото моите шапки ги подарих и му сложих очилата, за да има по-голяма представителност“, разказва Атанас Павлов пред Нова телевизия.

Полицай Джоко имал дори и колега, но скоро след поставянето му го откраднали. За лице на полицая Атанас е използвал чорапогащник на съпругата си, за панталон взел един от неговите, обул му и маратонки. Направил му и патрулка.

„Идеята ми беше да направя по-голям автомобил, но подръчните ми материали бяха ограничени. При слагането на гумите излезе доста високо и аз написах 4х4. Полицая може да ходи из гората“, разкрива Павлов.

Постът на Джоко в монтанското село Липен е на републиканския път за Плевен и на опасен, почти 90 градусов завой, където често стават инциденти.

„Често се случват катастрофи. Както виждате започнаха да рушат моста вече. Аз чувам и спирачки. Може би оказа своето въздействие, но това вече ни е втори полицай. Първият успя да просъществува само две седмици и го откраднаха“, заяви кметът на село Липен Венчо Латинов.

Полицаят, макар и изкуствен, се оказва много ефективен за шофьорите. „Винаги се стряскам, абсолютно винаги, препоръчвам във всяко едно село да се направи това и не мога да свикна, че това е фалшив полицай и винаги намалям“, обясни Светлин Христов.

Главен инспектор Джоко стои на поста денонощно от 20 декември без нито един почивен ден. Атанас планира да изработи и мобилна камера, която да помага на главен инспектор Джоко в борбата с безразсъдните шофьори.