Полицаят, счупил челюстта на студент, е осъден за незаконен арест

21-годишният младши инспектор Христо Иванов Петров, който счупи челюстта на младеж на 1 юли т. г., същия ден е бил осъден и за незаконно извършен арест, съобщиха от Районния съд в Бургас.

Полицай Петров, който работи в 4 Районно управление на МВР в морския град, е прибрал зад решетките 42-годишен мъж, „без да има ясни данни, че лицето е извършило престъпление или че се е укривало“, пише в мотивите на съда. Заради действията на младшия инспектор, бургаската полиция е осъдена да плати обезщетение на незаконно арестувания. Делото обаче е все още във фаза на обжалване.

На 17 април тази година Христо Петров, който е бил на изпитателен срок в МВР, като патрул към Охранителна полиция се появява на адрес в ж.к. „Меден Рудник“ и арестува 42-годишния Григор Р. Малко преди това съпругата му Катя Р. се е обадила на спешния телефон и е поискала полицейска намеса. Тя е твърдяла, че срещу мъжа ѝ има издадена заповед за незабавна защита и той не трябва да я доближава на по-малко разстояние от 100 м.

Според съдия Анита Велева, въпреки че е провел разговор с Григор Р., полицай Петров не е изяснил обективната обстановка, не е проверил дали действително има такава действаща заповед, а направо е пристъпил към арест. При това е използвал и белезници, които според съдиите се прилагат само в краен случай. При последвалите разпити Катя Р. сама признала, че е действала импулсивно и емоционално, не е насилвана от мъжа си, а просто му е била ядосана.

В миналото тя пак е подавала жалби срещу него. При един от случаите действително е издадена заповед да не я доближава, която обаче впоследствие била отменена. Вечерта преди ареста двамата се прибрали в семейния апартамент. После Катя излязла, като заключила мъжа си вътре, и до сутринта не се върнала. Междувременно блокирала номера му, за да не може да я избира. На следващата сутрин той напразно се опитвал да я намери по телефона, да му отключи, за да отиде на работа. Накрая започнал да търси ключар.

Междувременно жена му се прибрала. Заварила го. Много му се ядосала, че още е там, а не си е тръгнал, и звъннала на 112, за да повика полиция. Съдиите пишат в мотивите си, че не просто не е имало домашно насилие от негова страна, а самият Григор е тих и кротък човек. По тази причина заповедта за ареста му е отменена.

В ареста обаче попадна самият полицай, след като на Джулай морнинг разби с бокс ченето на 19-годишния студент Владимир Радев. Докато празнували изгрева край Созопол, Радев се опитал да успокои Петров, облечен в светлоотразителна жилетка с емблемата на охранителна фирма, нямаща нищо общо с МВР. Петров се разлютил на някакво момче, което без да иска го бутнало и той изтървал парче пица, което смятал да яде. В яда си полицаят ударил шамар на момчето. В този момент се появил Радев и отнесъл и останалата част от злобата на Петров. В останалата част от лятото студентът ще се храни само със сламка, предстоят му и допълнителни манипулации по лицето.

Самият полицай е отстранен от работа, а главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев обеща, че той „ще понесе цялата строгост на закона“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share