Полицията укроти циганския бунт във „Факултета“

В столичния жк „Факултета“ вече е спокойно. Събралите се пред супермаркета протестиращи се разотидоха. Засиленото полицейско присъствие остава.

Ромите обаче са по улиците заедно с децата си, пазаруват за Великден и нямат намерение да спазват ограничението да не се събират повече от двама души на едно място.

Представителка на неправителствена организация разпалено обяснява на журналистите, че противоепидемичните мерки са дискриминация спрямо ромите. Не било вярно, че „Факултета“ и „Филиповци“ са огнища на зараза.

Има засилено полицейско присъствие – много коли и полицаи следят за реда. Протестът сам по себе си е нарушение на противоепидемичните мерки, защото те забраняват повече от двама души да се събират на едно място.

При недоволството във „Факултета“ е задържан мъж, който е с ограничителна заповед. Това каза пред журналистите на място директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев.

„Знаете за новата заповед. Създали сме организация. Разговаряхме и с управителя на магазина,напълно е зареден. Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент има резултат”, каза още той.

Прави се проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и са били предварително организирани.