Полиция и ДАНС пред дома на зам.-министър в Ботевград

Специализирана операция се провежда в Ботевград. По първоначална информация става дума за разследване на организирана престъпна група. Пред дома на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков има струпване на полиция и служители на ДАНС. Автомобили на жандармерията пък са блокирали къщата на зам.-министъра на екологията в Ботевград. По непотвърдена информация струпване на полиция и жандармерия има и пред имението му в Правец.

Красимир Живков е зам.-министър на околната среда и водите. Той е бивш областен управител на Софийска област от мандата на ГЕРБ, а преди това два мандата кмет на Правец – през 2003 г. бе издигнат от БСП, а през 2007 г. – от инициативен комитет.

Преди време стана ясно, че Живков e привикан на разпит в Спецпрокуратурата по повод водната криза в Перник. Според запознати с казуса заместникът на арестувания Нено Димив – Красимир Живков е разпитван за част от документацията в министерството. Неговият подпис стоял под писма за „Студена” и други язовири в страната, но не и под графиците и разрешениеята за водоползване, с изключение на едно изменение, стана ясно преди ден в спецсъда. Единственият обвиняем за водната криза в Перник е бившият екоминистър Нено Димов.

Красимир Живков е смятан за изключително близък до правешката фамилия Златеви и до Валентин Златев. Именно Живков е дал разрешителното за ВЕЦ „Бебреш“, който по твърденията на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов източва водата в едноименния язовир.