Полиция нахлу в бърлогата на „Валиумния изнасилвач“

Валиумният изнасилвач Йохан Фредерик Стелингверф вероятно ще бъде задържан отново. Повторният арест идва след жалба на още една жена, която твърди че е била изнасилена от холандеца пред октомври 2019 г, пише Trafficnews.bg.

Срещу чужденеца се очаква да бъде повдигнато второ обвинение. Днес около 12 часа автомобил на съдебна охрана и няколко патрулки пристигнаха пред кооперацията в столичния кмартал Зона Б-5, в която Стелингверф е задържан под домашен арест. Последва обиск в жилището, което той обитава. Нидерландският гражданин Йохан Стелингверф, когото холандските медии наричат „Валиумния изнасилвач” бе арестуван в София на 26 декември 2019 година, след брутално изнасилване на 32- годишна столичанка.

Жертвата бе настанена в болница с тежки травми и разкъсвания. Преди Нова година Софийски районен съд му налага най- тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, която той обжалва. На 3 януари обаче Софийски градски съд променя мярката за неотклонение на Стелингверф и го пуска под домашен арест. Районна прокуратураиздаде заповед за забрана Стелингверф да напуска пределите на страната до приключване на делото.

След разкритията няколко жени разкриха, че са имали контакт с холандеца, но по една или друга причина не са последвали съдбата на изнасилената софиянка. В България пристигна и екип журналисти от нидерландското издание Hart van Nederland, за да направи репортаж за поредното посегателство. Екипите на двете медии обмениха информация за мъжа, чиито „подвизи“ са широко известни в Нидерландия. Публикациите са причина още една от жертвите на Йохан да събере смелост и да подаде жалба в полицията. Става дума за унгарка, която в края на миналата година е пребивавала в София.

Тя също попаднала в мрежите на чаровния холандец, който я завел в апартамента си в Зона Б-5 и я насилил.

Обитателите на кооперацията, в която Стелингверф живее, са ужасени от разкритията за съседа им. Те се страхуват както от самия Йохан, така и от вероятността близки на пострадалите жени да потърсят отмъщение. Съседите от блока са събрали подписка, в която настояват той да бъде изселен. Охранителят на комплекса Младен разказа, че до този момент Йохан не нарушава домашния арест, а храна му носи млада жена и собственикът на апартамента. Разказа също, че холандеца до преди няколко месеца имал връзка с младо момиче, прибирали се заедно, винаги поздравявали , изглеждали щастливи и усмихнати. Наскоро бил за два месеца в Германия.

Йохан Фредерик Стелингверф има дебело криминално досие, а животът му прилича на филм на ужасите по роман на Томас Харис. Той е красив и чаровен, но изведнъж може да стане опасен, пише за него холандският журналист H.J. Kortеrink. Йохан (Джон) Стелингверф е потомък на семейство адвокати от Сасенхайм.

Бивши негови съученици го описват като аутсайдер, но за сметка на това доста агресивен. Бил е жертва на тормоз от страна на по-големи момчета. Казват, че е комбинация от агресия и перфекционизъм. Нападнал учител, тъй като не му писал най- високата оценка. В последствие става учител. Преподава география и икономика в училища в Рийнсбург, Нордвейк, Амстердам и Хага. Не е особено усърден, често отсъства и е уволнен.

По-късно е докторант и асистент във факултета по бизнес -администрация в университета в Гронинген и в университет в Амстердам. Паралелно се представя и като модел. Регистрира се в агенция за модели Anti-models в Амстердам. През 2006 година започват проблемите с правосъдието. Срещу него в полицията постъпват жалби от няколко жени, които твърдят, че са били упоени и изнасилени от него.

Според холандските медии сценарият, по който примамва жертвите си е един и същ. Избира млади момичета – около осемнадесет години. Посещава основно барове и дискотеки в района на Амстердам и Лайден.

Представя се, че е портиер в дискотеки, пие само кока кола и си набелязва жертва. В повечето случаи няма проблем с контакта, тъй като е чаровен и бързо намира общи теми за разговор. Но скоро след първия контакт, жените осъзнават, че са направили огромна грешка. Зад маската на чаровник се крие агресивен нарцис, който не понася да му противоречат. Според нидерландската полиция вероятно е минало доста време преди да бъдат получени първите сигнали.

Сдобива се с прозвището „Валиумния изнасилвач“, защото при експертизите в кръвта на някои от момичетата е открит валиум. Нещата ескалират до там, че холандските власти дори публикуват негова снимка с предупреждение, че е опасен, което според местната преса е прецедент. През 2007 година 26-годишният /тогава/ Йохан – Фредерик е заподозрян в четири изнасилвания и един опит за изнасилване. Арестуван е в Бразилия.

По време на делото са представени десетки доказателства и показанията на жертвите. Освен негова ДНК на местопрестъпленията, в колата му са намерени и наркотици. Стелингверф отрича всички обвинения и твърди, че инициативата за срещи е била насамите момичета, които са искали да правят секс с него. Осъден е на 10 години затвор за 3 изнасилвания, а в последствие присъдата му е намалена на 5 години. Излиза от затвора 2010 година. След това е реабилитран.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share