Полфрийман излезе: Не ме е страх да ходя по улиците, българският народ ще ме пази

При напускането му на центъра за временно настаняване в Бусманци тази вечер австралиецът Джок Полфрийман говори за първи път пред журналисти след предсрочното му освобождаване от затвора. Припомняме, че заповедта за освобождаването му от общежитието беше издадена по-рано днес, като стана ясно, че Полфрийман ще бъде задължен ежеседмично да се явява в районно управление на МВР до отпадането на забраната за напускане на страната.

Доколкото знам, нямам забрана да напускам страната. Въпреки това няма да опитвам да напускам страната, докато от Дирекция „Миграция“ не ми разрешат. Няма никаква опасност да напусна страната нелегално, добави той.

Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, че ще ме пази, както ме е пазил през тези 12 години. През тези 12 години всички, които ме защитиха, са българи, заяви австралиецът, който беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Ако изборът е мой след края на съдебния процес, бих искал да остана да живея в България, заяви Полфрийман, като уточни, че иска да продължи работата си като председател на Българското затворническо сдружениеи да помага на семействата и близките на затворници.

Джок Полфрийман обясни притежанието на мобилния телефон с камера, който е открит у него при проверка днес, с правото му на личен живот. Припомняме, че по-рано днес директорът на Дирекция „Миграция“ съобщи, че в центъра е забранено притежанието на телефон с камера.

Държавата излъга, че съм в общежитието в Бусманци, защото нямам паспорт. Имам паспорт от първия ден, в който бях освободен от затвора, и никой от Дирекция „Миграция“ не ме е питал имам ли паспорт, добави той.

Ако делото ми бъде върнато в съда, всеки съдия ще трябва да си направи отвод, защото няма как да е безпристрастен след целия този шум – ще трябва да се гледа от съдии от чужбина. Мъчно ми е за цялото внимание към моя случай през тези 26 дни, защото в България има много по-сериозни проблеми. Медийното внимание към мен може би е малко изкуствено. Имаше протест на „Атака“, имаше протест на ВМРО, но нямаше протест на българския народ, каза Джок Полфрийман.

Той заяви, че няма никакви притеснения да разхожда по улиците у нас. Три пъти съм бил пускан в отпуск от затвора без гривна, без режим. Ако съм имал намерение да бягам, нямаше сега да водим този разговор, посочи австралиецът.

Нямам никакви партийни пристрастия. Фейсбук страницата ми е ръководена от мен и още няколко приятели, каза още Джок Полфрийман.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share