Пострадала пешеходка осъди застраховател да й плати 37 000 лева

Пострадала пешеходка осъди застрахователно дружество да й плати 37 000 лева за претърпените болки и страдания. Решението е на Окръжния съд в Русе и подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Докато пресичала пешеходна пътека на бул. „Цар Освободител“ в Русе на 25 май 2018 г., 57-годишната жена била ударена от лек автомобил. В резултат на инцидента получила фрактури на двата крака и се възстановявала дълго. Водачът бил осъден условно на шест месеца с тригодишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява за срок от 10 месеца.

Автомобилът имал сключена застраховка „Гражданска отговорност“, затова пострадалата се обърнала към застрахователното дружество, което оценило преживените от нея болки и страдания на 22 000 лева. Жената обаче преценила, че трябва да получи по-високо обезщетение и завела иск за 70 000 лева.

След приемане на две експертизи и разпити на свидетели съдът счел, че справедливото обезщетение в случая е 37 000 лева. Според съдебния състав тази сума е съобразена с икономическите условия на живот в страната за съответния период и със съдебната практика по присъждане на обезщетения за този тип увреждания.