Потвърдиха присъдите на полицаи, обвинени в грабеж за 300 бона и рекет

Потвърдиха присъдите на полицаи, обвинени в грабеж за 300 бона и рекет

Апелативен съд потвърди присъдите на пловдивските полицаи, обвинени в грабеж и изнудване, един от които е Стефан Модев. На първа инстанция те получиха присъди лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим и за двамата.

Те са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5 000 кутии цигари, „Busi-nees royals“ на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева , като грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване.

Според съда, авторството на деянието е установено по несъмнен начин чрез показания на свидетели и записи от охранителни камери за видео наблюдение, като от субективна страна престъпленията са извършени с пряк умисъл, а подсъдимите са съзнавали общественоопасния характер на деянията, предвиждали са общественоопасните последици и са искали тяхното настъпване, пише Traffic News.

На Модев е наложено и наказание в размер на 1 година лишаване от свобода за това, че не е взел необходимите мерки за сигурността и съхранението на служебно зачислено оръжие, като на основание чл. 23 ал. 1 НК му е определено едно общо най-тежко наказание в размер на шест години лишаване от свобода.

Как се стигна до присъдата? Търговецът бил хванат от полицаите да превозва цигари в района на парк „Лаута“ през декември 2016. Когато стигнал до кръстовище до парк „Лаута“, спрял на светофар. Обвиняемите имали предварителна информация за превозва , поради което спрели автомобила и го отклонили за проверка в парка. Там разпоредили на водача да слезе, поставили му белезници на ръцете и го заплашили, че ако не им се подчинява ще влезе в затвора. През това време на мястото пристигнал друг автомобил, марка „Фолксваген Пасат“, в който натоварили 5 000 кутии цигари без бандерол от буса, като в претоварването помагало неустановено по делото лице. Взели и чантата с парите на търговеца.

На 15 март 2017 г. ограбеният мъж бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това шефът на РУ- Раковски, заедно с Модев и Колев, се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна“ и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край пловдивското село Войводиново. Там Модев чакал в черен джип. Взел парите от свидетел, изпратен от пострадалия, скъсал снимката и му казала да си върви.

Два месеца по-късно, в края на май 2017 двамата са нападнали Ерхан Хакков в склад на „Кукленско шосе“, завързали са го с белезници и са взели цялата стока, която е била натоварена в буса му – 75 мастербокса контрабандни цигари на стойност близо 300 000 лева. Стоката била претоварена в буса на Борислав Борисов, който в следващите дни започнал да разпродава цигарите.