Потребители с менте профили търсят стопани за породисти кученца в нета

След като полицията започна да хваща ало измамниците, а схемите им да се провалят, нова шмекерия започна да „върлува” в социалните мрежи. Потребители с менте профили търсят стопани за породисти кученца – померани, като за повече информация препоръчват чата на лично съобщение с потенциалните клиенти, за да ги омаят. И разбира се, по-глупавите веднага се хващат.

Фалшивият профил – на мъж, на около средна възраст, чака само някой да клъвне въдицата и започва трогателната история, която обаче може да ви излезе доста скъпо. Репортер на „Флагман“ се свърза с един от продавачите, като влезе в образ на човек, който много обича кучетата и иска да си го купи и да се грижи за малката бяла пухена топка с удоволствие. Стига се до въпроса с цената. Продавачът обяснява, че цена няма. Той търси „осиновител”, а не купувач.

Кучето било на детето му, но за жалост то е в болница и сега няма кой да се грижи за мъничето. Пари не иска, но иска да ви зададе няколко лични въпроса: семейно положение, работите ли, в кой град живеете, обичате ли животни и кое е най-близкото летище до вашия адрес. След като получава подробен отговор на въпросите, непознатият мъж обяснява, че трябва да прати кучето възможно най-скоро, защото прекарва по цял ден в болницата и съответно померанът седи сам вкъщи.

Притеснявал се да не случи нещо с него, бил още малък. Допълва разказа си с това, че пита за най-близкото летище, защото в момента е в Гърция, а по познатите куриерски фирми нямало как да изпрати „жива пратка” и единственият вариант е със самолет. Разбира се, адресът е на другия край на територията на съседката ни и вариантът да се вземе лично, не е удачен.

Продавачът не иска пари, дори той твърди в чата, че ще поеме сумата за транспорта. Това още повече кара потенциалния клиент да хлътне в измамата. Когато и двете страни се съгласят на условията, идва време за конкретните данни. Въпросният фалшив профил иска копие на лична карта или паспорт, уж за да може да ни направи бордна карта. Посочва, че това е задължително и че без тези документи, няма как да стане сделката.

Когато „купувачът“ отказва да изпрати личните си данни, е блокиран. Чатът приключва, но за десетки други наивни потребители на фейсбук групи, където се върти изкусителната обява, едва ли е. Видимо много от тях се бяха вързали на измамата и най-вероятно са изпратили исканите документи, което знаете докъде може да доведе, ако непознат човек разполага с паспорта ви.

Всеки един средно интелигентен човек би усетил още в началото, че става въпрос за мошеници. Още повече, че цената на подобно породисто куче е около 3 хил. лв. и никой няма да ви го даде така случайно, без значение в колко безизходна ситуация е попаднал. Тарикатско е да използват болно дете и жадуван домашен любимец, за да се докопаш до лични документи и да правиш с тях кой знае какво. По-стряскащото е колко наивен и заблуден може да бъде българинът. Внимавайте и не бъдете наивни! И сиренето е с пари, а помераните – с много пари.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share