Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие

Роднини и приятели на жертви на жестоки престъпления се събраха на протест пред парламента, с който настояха за спешни промени в българското наказателно законодателство. Техните искания са общо 11, но водещото сред тях е премахване на съкратеното съдебно следствие, което позволява намаляване на присъдата на обвиняеми с до една трета, ако извършителят признае вината си.

Протестиращите са организирали и подписка, инициатор на която са роднините на 7-годишната Криси, убита в сливенското село Сотиря преди месец.

Сред протестиращите се чуват дори и предложения за връщане на смъртното наказание, каквото в страната ни не се изпълнява от 1990 година

За да подкрепи хората, при протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нейната парламентарна група вече внесе законопроект, който предвижда при сериозни престъпления, каквито са убийствата и тежките телесни повреди, да не се прилага споразумение в съда. „Така беше до 2009 година в българското наказателно право и искаме това да се върне“, заяви Нинова пред протестиращите.

Лидерът на левицата обаче не изрази убеденост, че в България трябва да се върне смъртното наказание, както настояват някои роднините на жертвите. „Не мисля, че трябва да стигаме дотам. Самата подписка, която организират, и разговорите, които имахме с тях, бяха за справедливост чрез доживотен затвор, без право на замяна“, коментира още Нинова.

Тя призова по тези теми политиците да не се делят на управляващи и опозиция изрази разтревоженост от законодателните предложения на ГЕРБ.

Според ГЕРБ не трябва да отпада институтът на съкратеното производство, но трябва да се даде възможност на съда да прецени дали е допустимо да бъдат намалявани наказанията на извършителите на тежки престъпления.

Законодателни предложения има и от депутатите на ВМРО, а от ДПС изразиха готовност да подкрепят работещи предложения за отпадане на съкратеното следствие при тежките престъпления. Всички промени са депозирани в деловодството на парламента и предстои дебатирането им в пленарна зала. За днес пък се очаква да ги обсъди правната комисия в НС.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share