Починалата от коронавирус цяла седмица обикаляла болниците

Починалата от коронавирус цяла седмица обикаляла болниците

66-годишната жена от село Василковци, която вчера почина в „Пирогов” от COVID-19, е обикаляла цяла седмица болниците в София и навярно е заразила десетки медицински лица в столичните клиники.

От Националния оперативен щаб за коронавируса засега отказват да съобщят официално в коя болница и по кое време първо е постъпила загиналата вчера жена, както и дали е верен слуха, че първата проба за коронавирус, която й била направена още преди седмица, е била отрицателна и това е успокоило лекари, санитари, медицински сестри и останалите пациенти. Според източник на Lupa.bg, жената първо била пациент на Клиниката по белодробни болести, откъдето я изписали. След това жената ходела на рентген в друго болнично заведение в София.

Според официалното обявление, 66-годишната жена и мъжът й, на 74 години, са постъпили във вторник, 10 март, в „Пирогов”, с тежки двустранна пневмония.

Възрастното семейство обаче е пристигнало в София цели 10 дни по-рано, на 1 март, след като преди това празнували с родата си юбилей в Лом. Засега остава неясно откъде починалата жена е прихванала вируса, отнел живота й. Сред версиите са, че може да е била заразена от сина си, който работи в близост до стоковия пазар „Илиенци”, или пък от дъщеря си, която се върнала от Италия в средата на февруари.

След трагичната развръзка с 66-годишната жена, две близки семейства и нейни съседи са под карантина, Според областният управител на Монтана Росен Белчев те нямат признаци за разболяване.

Не е известно колко човека в София е заразила починалата от коронавирус, както и мъжът й, който е в критично състояние в „Пирогов” и шансовете му за оцеляване са минимални. До този момент случаите на заразени с коронавирус в България са 23, но бройката им тепърва ще расте и то прогресивно и с плашещи темпове…