Почина наркоплантатор №1 у нас, въртял дрога за 5 000 000 лева

Най-големият наркоплантатор, задържан в Родопите, е починал преди няколко месеца. Това съобщава 24rodopi.com. „Заради вас и вашите материали човекът се спомина. Страдаше от сърце и не успя да понесе вашите писаници“, заявиха жители на крумовградското село Качулка, където преди две години бе разкрита най-голямата плантация за канабис в историята на Областната дирекция на МВР.

През септември 2017-та година бе задържан 66-годишният собственик на имота. В двора и в къщата на мъжа полицаите откриха близо тон канабис. Служителите на реда се натъкнаха на 86 стръка марихуана. Общото количество на зелената листна маса бе 950 килограма. В дома на 66-годишния мъж пък бяха иззети 11 килограма изсушен материал от растението.

„Беше много добре осигурен, още недоумяваме защо се бе захванал с тези неща. В Качулка гледа животни”, разказаха тогава жители на крумовградското село, което се превърна в рекордьор по дрога. След като сключи сделка с прокуратурата, плантаторът получи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода” и 6 000 лева глоба.

Изпълнението на присъдата бе отложено с 5-годишен изпитателен срок. Пред разследващите родопчанинът бе посочил, че семената му били предоставени от непознато лице, живеещо и работещо в Западна Европа. Ако подобно количество дрога бе стигнало до пазара в България, генерираната печалба щеше да е над 5 000 000 лева.

Плантаторът гледал крави в Качулка, но също така получавал шведска пенсия. „Толкова милиони се крадат в държавата, но никой не разследва. Материалите в пресата за този човек го умориха“, казват хората в Качулка.