По двама пациенти бягат месечно от болница, за да не плащат

Поне по двама бягат месечно от големите лечебни заведения, за да не плащат лечението си, тъй като са без здравни осигуровки. Това е установила проверка на „Монитор“.

Най-голямата спешна болница в страната – „Пирогов“, е похарчила през 2019 г. за хора, лишени от здравноосигурителни права, 440 400 лева. Там са се лекували 435 такива пациенти. Само година по-рано, през 2018-та, те са били 350 човека, показват разчетите.

Миналата година 131 болни са избягали преждевременно от „Пирогов“ някои от тях дори с абокатите, уточни говорителят на спешната болница Мария Пойразова. Болницата е успяла да възстанови сумите за лечението на 103-ма социално слаби, за които здравните грижи поема държавата по смисъла на 17-то постановление на Министерския съвет. Средствата се изплащат чрез Агенцията за социално подпомагане, тъй като там проверяват дали подадените от тях декларации за социално положение отговаря на критериите за бедност – да нямат никаква собственост.

Заведени са и 17 дела за неплатени терапии, за които са издадени фактури, но хората отказват да броят парите, допълни тя. Оказва се обаче, че голяма част от здравнонеосигурените, които напускат, нямат документи за самоличност, нито дом и близки.

Социалните работници на „Пирогов“ не успяват да издирят роднините им.

По наблюденията на лекари това са предимно клошари, които са с много заболявания, повечето хронифицирали, а някои от тях са били и с тежки измръзвания. 1100 здравнонеосигурени, хоспитализирани в клиниките, са лекувани в Университетската болница „Света Анна“ (бивша Окръжна) в София. В това число не влизат тези, на които е оказана помощ в Спешното отделение. Там са в пъти повече, заявява говорителят на лечебното заведение Антон Луков.

За 901 от тях успяхме да си вземем парите от Агенцията по социално подпомагане, тъй като те отговаряха на критериите за социално слаби, уточни той. 126 човека обаче са избягали преждевременно, тъй като са били без осигуровки, но и не са искали да платят терапията си. Най-често от болницата се чупят майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности.

Те си тръгват, кървейки, от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравнонеосигурените, някои от тях се връщат. За да не бягат заразните инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна” е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и оттам, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.

През миналата година в „Света Анна“ са лекувани и 22-ма чужденци без здравни застраховки и осигуровки, които обаче са си платили лечението на касата на болницата. 380 000 лева са загубите през 2019-та от хора с прекъснати здравноосигурителни права. Само за сравнение, година по-рано за същата цел са похарчени 250 000 лева. Лечебното заведение е организирало документите за 26 служебни погребения, двама покойници са били неидентифицирани. Девет човека без здравни осигуровки са лекувани през 2019 г. в Университетската многопрофилна болница „Свети Иван Рилски“ в столицата.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share