По 14 детски престъпления на ден през 2019-та

По 14 детски престъпления на ден през 2019-та

По 14 престъпления средно на ден са били извършвани от деца през изминалата 2019 г. Случаите на нарушения на закона, извършени от непълнолетни, са 3565. 1505 пък са противоправните деяния от деца под 14 години. Това сочи справка на Министерството на вътрешните работи, пише „Монитор“.

Най-често хлапетата и тийнейджърите прибягват към дребни кражби. Причината – те се осъществяват и най-лесно. Подрастващите обикновено са изкушени от стоката, продавана в масовите магазини, или от вещи и пари на съученици. Статистиката показва, че 9743-ма подрастващи са били на отчет в Детска педагогическа стая през миналата година. През 2018 г. те са били със стотина повече, като

700 от тях са били за тежки престъпления,

от които 5 – за убийства. Само в столицата и през двете години на отчет са били по над 1700 деца.

Причината за престъпните дейности на подрастващите се крият най-вече в семейната среда и във възпитанието в училище, категорични са експерти.

„Близо 1/3 от родителите се справят агресивно в отношенията помежду си във всеки случай, в който изпитат социална фрустрация. Децата усвояват тези модели и те самите се превръщат в насилници“, заяви психологът Иван Игов. Според него е важно именно школото да се намеси,

когато добрият пример от родителите липсва

По негови думи, особено когато става въпрос за насилие между деца, единственият начин за справяне със ситуацията е на училищно ниво. Той смята, че трябва да се създаде политика в школата, в която да участват както учителите, така и родителите и самите деца. Трябва даскалите да са наясно как да реагират при насилие сред учениците. Обикновено те наказват побойника, проявяват агресия към него, а това може да отключи единствено още повече агресия, категоричен е Игов. Правилният подход би бил насилниците да бъдат изолирани, да им се покаже, че действията им са социално неприемливи.

Те трябва да разберат как се чувства жертвата им

„Детето трябва да е наясно какво причинява на другите, какво страдание или какво унижение може да предизвикат действията му“, заяви психологът.

Според него не са виновни само училищата за това, че често не реагират подобаващо в случаи на насилие. Иван Игов твърди, че Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните също е доста остарял и не е ефективен относно възпитанието на подрастващите.

„Хубавото е, че в обществото се наблюдава бурна реакция, когато хората станат свидетели на насилие. Само преди няколко години никой нямаше да обърне внимание на подобна хулиганска проява като тази, която стана миналия месец, когато дете беше съблечено в столичен автобус“, заяви Игов и допълни, че това дава знак на насилниците, че действията им са недопустими.

Нездравословната семейна среда често става причина и за бягството на малолетни и непълнолетни от дома. Статистика от Министерството на вътрешните работи показва, че през 2019 г. са регистрирани

по 3 случая на ден за изчезнало от вкъщи дете

Те са общо 1172, като от МВР отбелязват, че някои от подрастващите са обявени за издирване повече от веднъж.

Често децата избират да напуснат дома си, когато в семейството има проблеми, за да се отдалечат от конфликта. Друг мотив за тази постъпка е липсата на внимание от родителите, неполагането на достатъчно грижи от тяхна страна. Желанието на децата е да предизвикат реакция от семейството си, да получат заинтересованост и загриженост. Третата група на подрастващи, бягащи от вкъщи, са тези, които по-скоро са водени от своето лекомислие. Често те напускат дома, за да посетят приятели или да присъстват на купони.

Данните от министерството сочат още, че през миналата година са регистрирани 719 случая за използване на алкохол и наркотици от деца в цялата страна, с 52 повече от 2018 г.