Правят план кога да открият театрите и кината

Правят план кога да открият театрите и кината

Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб (НОЩ). Така пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев оправда липсата си на притеснение от това, че новият законопроект ще му вмени повече власт.

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за „извънредно санитарно положение“: „Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието.

Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“.

В предаването „Неделя 150“ министър Ананиев подчерта, че критериите за налагането или за отменянето на мерки ще зависят от медицинските резултати и от статистическите данни.

Здравният министър посочи, че след отпадане на извънредното положение в сила ще остане временната забрана за влизане на чужди граждани на територията на страната; временна забрана за придвижване на територията на страната, ако има епидемични огнища; временно ограничаване на експлоатацията на обекти с обществено предназначение като театри и опери; 14-дневна карантина за влизащите в страната; отчетът на заболелите от COVID-19.

По повод възобновяване работата на кината и театрите, Кирил Ананиев каза, че в понеделник ще има среща по темата с колегата си Боил Банов.

Ще започнем поетапно да отваряме дейността и на културните дейности в закрити пространства. Банов ме убеди, че ще има определени разстояния между посетителите, маски, дезинфектанти. Не искаме да създаваме толкова продължителни паузи и притеснения, знаем, че хората на изкуството, както и гражданите не могат без нея, посочи Ананиев.

Той припомни, че в кризата през 2008 – 2009 година културата беше секторът който не спря да работи и да носи потребност на българските граждани. „В понеделник ще има среща с министъра на културата и ще разгледаме негов план за всяка следваща крачка при какви условия, за да започне поетапното отваряне на дейностите в закрити пространства“, добави здравният министър.

Секторът заслужава да има определено разхлабване на мерките и при тях, но нека да е при определен график и условия, за да се чувстват сигурни самите изпълнители, а също така и гражданите, посочи Ананиев. Няма да забравим културният сектор. Работата по този въпрос започва още в понеделник, заключи Ананиев.

За Ананиев един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. „До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“.

По думите на министъра ситуацията във всяка болница е различна и причините за това са различни, „затова има различни мерки, които могат да се приложат като пренасочване на лекари или пренасочване на заболели към болници в други населени места.