Прегладнели труженички нападнаха бургазлия с пръчка, отмъкнаха му 50 лева и кутия цигари

Прегладнели труженички нападнаха бургазлия с пръчка, отмъкнаха му 50 лева и кутия цигари

37-годишната Мариана Т. и 39-годишната Таня И. – труженички от ромски произход, които се навъртат ежедневно в района на Старата поща, нападнаха и обраха бургазлия на бул. „Иван Вазов“.

Сцената се разиграла около 22:20 часа в петък, когато жертвата Д.С. и съпругата му се прибирали към дома си. По пътя се разминали с две непознати жени. След няколко секунди Мариана и Таня, които явно не са спечелили и лев в този ден и не искали да се връщат с празни ръце в гетото, локализирали жертвата си. Забелязали, че носил мъжка кожена чанта и се опитали да я отскубнат от тялото му. След като той оказал съпротива, чевръстите жени започнали да го налагат с пръчка. В крайна сметка задигнали чантичката, в която обаче имало само 50 лева и кутия цигари, пише Флагман.

Само за броени часове двете криминално проявени жени са задържани. Мариана и Таня са рецидивистки, осъждани многократно, лежали са в затвора за предишни прояви – кражби и грабежи.

Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ ромките. Прокурорът изтъкна, че се касае за грабеж, осъществен чрез нанасяне на удари, и за двете обвиняеми деянието е извършено в условията на опасен рецидив, всяка от тях преди е била осъждана многократно и е изтърпявала наказание „Лишаване от свобода“ за различни срокове.

Мариана Т. и Таня И. поискаха от съда за по-лека мярка за неотклонение – „Домашен арест“.

Бургаският окръжен съд взе предвид, че разследването е в начален етап, но пострадалият подробно е описал механизма на извършване на деянието, посочил, че негови автори са две лица от женски пол, като дал много подробно описание на външността на всяка от двете извършителки. Показанията на бургазлията се подкрепят от показанията и на неговата съпруга – очевидец на инцидента.

Окръжен съд – Бургас намери, че по отношение и на двете обвиняеми са налице предвидените в закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение. На първо място касае се за тежко умишлено престъпление, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години и с конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Съдът счете, че Мариана Т. и Таня И. е възможно да са извършили престъплението, предвид съдебното им минало. Двете жени имат постоянни адреси в Бургас, които са известни на органите на досъдебното производство. Това обстоятелство обаче не е достатъчно спрямо тях да бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

Съдебната инстанция отчете и обстоятелството, че никоя от тях не работи и липсват доказателства някоя от обвиняемите да притежава средства или имущество, за да обезпечи физическото си съществуване по начин, различен от извършването на престъпление.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.