Предадоха на съд обвинен за убийство на милионерка

33-годишният Здравко Дечкин отива на съд, след като от прокуратурата в Пловдив внесоха обвинителния акт срещу него в съда за насрочване на дата на процеса. Той е обвинен, че в съучастие със сина на жертвата – Георги Балабанов, който е бил подбудител на престъплението, е извършил грабеж с убийство на милионерката Виолета Балабанова от Пловдив.

Според обвинителния акт Дечкин е отнел от жената дамска кожена чанта, инсулинова писалка, мобилен телефон, секретни ключове, 237 лв. и документите на жертвата си. Убийството станало през 2009г., когато Здравко Дечкин бил приятел с 32-годишния тогава Георги Балабанов. Двамата посещавали различни заведения в Пловдив. По това време отношенията между Георги и майка му били влошени, защото той не работел, но водел разточителен начин на живот – купувал скъпи автомобили, наел си охранители, посещавал различни заведения, напуснал съпругата си, въпреки че имали две малолетни деца.

Семейството било с добри финансови възможности, понеже бащата на Георги Балабанов развивал успешен бизнес. Те имали имоти в Пловдив, които отдавали под наем. През 2007 г. бащата починал и оттогава той настоявал пред майка си, част от имотите да бъдат продадени, за да получи дял от парите и да продължи да води същия начин на живот.

Пострадалата не била съгласна, заради което се влошили отношенията им. Синът започнал да взема заеми, които не можел да върне. Той знаел, че майка му носи в себе си нотариалните актове за имотите и държи пари в каса в дома си, поради което решил да наеме някой, който със сила да отнеме чантата й с документите и ключовете за сейфа. За целта предложил на обвиняемия срещу заплащане да нападне майка му с нож и да й отнеме дамската чанта. Обещал му, че ако изпълни поръчката, ще му даде 17 000 лева или автомобила си „БМВ Х5“. Дечкин се съгласил с условията и приел, защото имал нужда от финансови средства.

На 30 септември 2009 г., Георги се обадил на майка си и настоявал да отидат на вечеря, за което тя се съгласила. Той съобщил на съучастника си часа, в който двамата ще се върнат от ресторанта и той ще я върне пред жилищната кооперация, където живеела в центъра на Пловдив. Към 19,50 часа синът оставил майка си пред дома й. Там я причаквал Здравко Дечкин, който се бил скрил във входа.

Пострадалата се отправила към кооперацията. Когато влязла, от стълбищната площадка изскочил приятеля на сина й и я нападнал. Той държал в ръката си нож, който насочил към жената и започнал да дърпа чантата й. Виолета обаче стискала чантата си и се отдръпнала назад. Успяла да излезе на тротоара пред входа, но обвиняемият продължавал да я дърпа.

Жената не пускала дамската си чантата и се развикала за помощ. В този момент Здравко Дечкин нанесъл няколко удара с нож в ръцете и в корема на Виолета, след което срязал дръжката на чантата, взел я и избягал. Съседи видели ранената жена и се обадили на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса, починала на 8 октомври 2009 г.

След смъртта й Георги Балабанов продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на обвиняемия Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. Три години по-късно – на 15 юни 2012 г. Георги Балабанов се размазал с много висока скорост с мотор в курорта „Слънчев бряг“.

Няколко години делото е било спряно заради неизвестен извършител. През 2018 г. наказателното производство било възобновено, като през 2019 г. Здравко Дечкин бил привлечен като обвиняем. Той е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 24 май 2019 г. и се намира в затвора. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share