Предколеден ужас в София, отвсякъде валят сигнали за джебчии

Джебчийки смениха мола с градския транспорт. Вършеят в рейсове, трамваи и тролеи. Движат се на групички по двама-трима човека, съставени или само от мъже или само от жени – никога не се смесват. Това заяви пред в. „Телеграф“ шефът на сектор „Улична престъпност“ в СДВР Красимир Любомиров.

„Последните случаи на джебчийски кражби в магазините и моловете са малко. Наблюдава се лек ръст на заявените случаи в градския транспорт. Има тенденция извършителите на този вид престъпления да отиват повече към рейсове, трамваи, тролеи и то там, където превозните средства не са снабдени с камери“, заяви още Любомиров.

Преди Коледа и Нова година пазаруването кипи на пълно обороти. Магазини и молове са препълнени, както и градският транспорт. Затова и тези места и превозни средства са апетитни за джебчийките. „Кражбите се правят в пиковите часове за пътуване – сутрин и вечер, когато хората отиват и се връщат от работа“, заяви Любомиров.

Той открои няколко зони, в които най-често шетат джебчийките и гражданите трябва да са по-бдителни, а ако забележат нещо, незабавно да подават сигнали в полицията. Най-горещите точки са автобусни линии 74 и 204 по цялата дължина, както и в района на Петте кьошета, който се явява нещо като възел, в който се преплитат много по вид транспортни линии.

Друга гореща точка за джебчийките е трамвай номер 7 в отрязъка от НДК до бул. „Гоце Делчев“ и трамвай 10, който затваря кръга с рейсовете от градския транспорт – 204, 604 и т.н. в района на бул. „Евлоги Георгиев“ и „Графа“.

Опасни зони с повишен риск да ни оберат джебчийки са и трамваите по линии 4 и 5. В последно време криминалистите са засекли джебчийки, които са абсолютно мобилни. Например живеят във Варна, тръгват сутринта с кола, минават през Благоевград, правят там няколко удара и се насочват към София. Крадат в един-два мола и си заминават.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share