Председател на ТЕЛК в Габрово получи условна присъда за подкуп

Председател на ТЕЛК – Габрово получи условна присъда за искане и получаване на подкуп. Д-р Цанко Дончев се призна за виновен по обвинението и след редуциране на предвиденото наказание, беше осъден на 2 години лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок.

На излизане от съдебната зала д-р Цанко Дончев не пожела да коментира изхода от делото, по което той призна вината си, а именно, че като председател на ТЕЛК към областната болница в Габрово, в периода май-ноември 2022 г. е поискал и получил подкуп в размер на 3500 лева от повече от 10 души, за им издаде експертни решения за определяне на степен на трайно намалена работоспособност, припомня БНР.

За престъплението Габровският окръжен съд определи за медика наказание от 2 години лишаване от свобода, с 4-годишен изпитателен срок, и го лиши от правото да бъде председател или член на ТЕЛК или НЕЛК за период от 3 години. Бившият председател на трудово-експертната лекарска комисия в Габрово трябва да плати 4000 лева глоба в полза на държавата и да върне сумата от взетите подкупи.

Така завърши първото дело в Габровския съд, по което подсъдим за подкуп е специалист от ТЕЛК.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share