През час викат линейка за махмурлук в София

„През час софиянци викат линейка за тежко главоболие, световъртежи и неразположение от махмурлук в първия ден от Новата година“. Това съобщи Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна помощ за София – град и област. От три години насам обажданията са били най-много в празничтата пощ – 464. За сравнение през 2018-та сигналите за били 430, а в 2017-та 378. Петима са посрещнали 2020 година в токсикологията. Те са били препили и дрогирани, закарани са там с линейка на Центъра за спешна помощ.

В нощта на 31 декември срещу 1 януари за дванадесет часа е имало 12 повиквания за болни деца.

Седем са пострадалите от криминални побои в новогодишната нощ в столицата, оказана е помощ и е закаран за лечение един контузен в катастрофа. Освен тях линейки са викани за 6 битови травми – счупвания и тежки порязвания при готвене.

Двамата са получили инсулти, други трима са били с обострени кардиологични проблеми.

В новогодишната нощ спешните лекари не са викани за откъснати пръсти и травми в резултат на пиратки, не е имало и повиквания за инциденти по време на концерта на площада, уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Във Велико Търново пък спешните сигнали са подавани предимно за преяли с обострени язви и гастрити, както и за препили. Нито един от тях обаче, не е бил в тежко здравословно състояние, което да налага спешни медицински интервенции и хоспитализиране.

Двама са ранени при пукотевицата в първите минути на Новата година в Хасково, казаха от спешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в града, където те са приети на лечение. 28-годишна жена е обгорена по гърдите и лицето от запален от неправилния край фойерверк.

Възрастен мъж пък е с контузия на ръката от пиратка, уточниха от лечебното заведение.

Около 70 адреса са посетили екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, съобщи за „Монитор“ директорът на центъра д-р Иванка Маринова. Обикновено за денонощие в непразнично време посетените адреси са около 50, уточни д-р Маринова. Сигнали са подадени и за два инцидента с физическа саморазправа.

17 души са прегледани в Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас в празничната нощ. Те били с обичайните оплаквания за сезона и с влошени хронични заболявания. Сред постъпилите в болницата навръх Нова година има само един случай на алкохолна интоксикация, съобщиха от здравното заведение. Зрелищна катастрофа в първите минути на Новата година стана на кръстовището на улиците „Стефан Стаболов“ и „Сан Стефано“, пред Новата поща. Такси остана в средата на кръстовището с разбита предница. Вторият автомобил, участвал в удара, е бил фолксваген, съобщават очевидци. Според тях именно тази кола е отнела предимство на таксито.

63 души преминаха през Шокова зала на МБАЛ „Света Анна“ във Варна в Новогодишната нощ. 14 от тях са с по-тежки наранявания и са хоспитализирани за болнично лечение. Това съобщиха в първия ден от Новата 2020 година от здравното заведение.

Невнимателно отношение с пиратка изпрати 51-годишен мъж от Петрич в „Пирогов“. В новогодишната нощ той е транспортиран за спешния институт с травма на окото. По първоначална информация състоянието му е тежко. Сред пациентите няма нито един пострадал от пиратки, уточняват оттам. За сметка на това, най-голям е броят на пострадалите с травми на глава, като най-често това са мъже и жени, видимо употребили прекалено много алкохол.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share