Прекратиха спасителната операция по издирването на двамата български моряци

Спасителната операция по издирването на двама български моряци, които паднаха зад борда на кораб „Стара планина“ в Норвежко море е прекратена, съобщиха от МВнР.

Според Съвместен спасителен координационен център при настоящите климатични условия няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време, пише в съобщението.

Операцията няма да бъде подновявана в утрешния ден. Норвежката полиция поема разследването на случая.

Корабът се намира на 400 км югозападно от град Будьо. Спасителната операция с два хеликоптера започна днес в ранния следобед, но дейностите бяха силно затруднени поради лошото време – силен вятър и високи, 8-метрови вълни. Сигналът към норвежките власти за инцидента бе подаден от капитана на „Стара планина“.

Екипажът на товарния кораб „Стара планина“ е в състав 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна

Плавателният съд е строен през 2007-ма година и плава под флага на Малта. Курсът му е бил от Мурманск за Констанца.

Двама млади български моряци са изчезналите в Норвежко море. Те са паднали зад борда и веднага след това е била организирана спасителна операция, в която са участвали два норвежки хеликоптера. За съжаление до момента няма резултат. Това каза посланикът ни в Норвегия Вера Шатилова в ефира на БТВ.

Екипажът на кораба е наброявал 19 души на борда, от които 18 български и един украински моряци, стана ясно от думите ѝ.

„Спасителният координационен център ми предостави връзка с кораба но не успях да се свържа с тях. По-късно ще опитам пак“, заяви Шатилова.

„Нямам информация за причините за инцидента. Паднали са от борда. Не са били снабдени със спасителни костюми. Изключително тежки са били метеорологичните условия. Издирването няма да бъде възстановено. Смята се, че при тежи условия, шансовете да оцелеят двамата моряци, са невъзможни“, съобщи още дипломатът ни.

„Кораба се е намирала на около 400 км навътре от брега. Първият хеликоптер е бил на място много бързо, но без положителен резултат“, каза още Шатилова.

От думите ѝ стана ясно още, че близките на моряците са уведомени. „Те са в контакт с мен. Предстои ни още работа, която ще бъде координирана“, каза посланикът ни в Норвегия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share