Претоварени камиони сеят смърт на пътя, мачкат без спирачки по зебрите

Претоварени камиони сеят смърт на пътя, мачкат без спирачки по зебрите

Всеки втори камион у нас е претоварен, а в браншовете зърнодобив, дърводобив и каменните кариери процентът е близо 100. В същото време държавата не разполага с достатъчни кантари и инспектори, за да спре това, а законите са пълни с вратички за нарушителите. Това научил „Телеграф“ от експерти в транспортния бранш и данни на двете държавни агенции, които би трябвало да се справят с проблема – „Автомобилна администрация“ (широко позната като ДАИ) и „Пътна инфраструктура“.

Според специалистите търговците на зърно са най-честите нарушители, като при тях надвишението над нормата е най-голямо. По пътищата между Добруджа и морските ни пристанища редовно се движат камиони със зърно с 5-10 тона над допустимото. Там е и рекордът за претоварване за последните две години – 22 тона над нормата от 40 тона за съответния камион.

Претоварването е задължителна практика и при каменните кариери, а съвсем наскоро камион, пълен с фракция, се обърна на магистрала „Струма“ при съвсем бавна скорост, за късмет без да затисне лек автомобил с 30-тонния си товар. Сред другите редовни нарушители са дърводобивните фирми, които освен всичко и возят материала с камиони, които не са предназначени за тази дейност и са незаконно преправени. „Видите ли камион от т.нар. гондоли, при който товарът изпъква над самосвала, то той 100% е претоварен. Търговците на зърно масово товарят два камиона като за три. Всичко това е опасно, защото спирачките на претоварения камион не могат да го удържат, когато се налага да спре рязко. Преди година в Айтос именно така загинаха две деца“, припомни Красимир Пъргов от Европейския център за транспортни политики.

Сериозен е проблемът и с нормативната база при товарите. У нас законът не предвижда принудителна административна мярка, когато инспектори попаднат на претоварен камион. Съгласно закона на него му се съставя акт, а след това камионът продължава да се движи претоварен по маршрута си. Друг проблем са вратичките в закона. Съгласно наредбите 5-осните автокомпозиции у нас имат ограничение на товара до 40 тона, а 4-осните до 32 тона. Преди време обаче проверка на ДАИ през кантарите на пристанище Варна показала, че камионите със зърно са претоварени масово с по 10 тона. Оказало се обаче, че не могат да глобят фирмите, тъй като превозът се извършвал с техни собствени камиони, а в тези случаи те не са длъжни да пазят документацията за товара, където фигурира и масата.

Изключително голяма е опасността от претоварените камиони и в градовете. Макар и да са рядкост по улиците, те носят огромен риск, тъй като в градовете върху тях не се упражнява никакъв контрол, а инспекторите на ДАИ и АПИ се съсредоточават основно на главните извънградски пътища. Общините като собственици на улиците могат да контролират, но не разполагат с кантари.

Кантари, и то автоматични, имат в АПИ и чрез тях са измерили 210 000 000 преминавания от началото на 2021 г. досега. Проблемът е, че тези данни не могат да се използват за наказания на нарушителите, а служат само за целите на АПИ по таксуването на камионите. В случаи на сериозно претоварване от АПИ твърдят, че изпращат специални мобилни екипи, които чрез мобилни електронни везни за посово измерване установяват превишенията. От агенцията съобщиха за „Телеграф“, че за първите 8 месеца на 2022 г. мобилните екипи са извършили 7800 проверки, без да уточнят какви са били обектите на проверките и колко акта са били съставени. От АПИ съобщиха, че са засичали камиони с натоварване двойно над допустимото.

Написали им 180 акта за година

Статистиката, предоставена от ДАИ, сочи, че от началото на 2022 г. до 25.09.2022 г. са написани 141 акта за претоварени камиони. За цялата 2021 г. пък актовете са 180. Те са засечени с общо 16 кантара, с които агенцията разполага. Нарушенията са констатирани основно на територията на регионални дирекции „Автомобилна администрация“ (РДАА) Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и София. Товарите, които най-често се срещат, са превози на фракция (трошен камък с различна големина), пшеница, сол, дърва, земна маса, асфалт, камък и пясък. Най-често претоварването е 5-10 тона. Глобите за това са в размер от 500 лв. до 3000 лв. Надежда по проблема дава новината, че от септември насам е изготвен месечен план-график за съвместни проверки на ДАИ с областните дирекции на МВР, както и със служители на АПИ относно движението на претоварени камиони.