Приземиха аварийно самолета на Борисов

Mалкият правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен ръчно на пистата на летище София, съобщават от БГНЕС.

До мярката се стигнало, след като навигационната система отказала напълно при опит самолетът да се приземи в София.

Системата е изключила и пилотите не са успели да я рестартират, така се е наложило да преминат на ръчен режим. Самолетът е приземен успешно, няма пострадали.

Директорът на правителствения „Авиоотряд 28“ Тодор Коджейков потвърди пред журналисти днес за проблеми при приземяването на самолет „Фалкон“ тази сутрин.

На борда на самолета е имало девет души, сред тях и премиера Бойко Борисов, който се връщал от Солун, Гърция, пояснява БТА.

Отказала е навигацията на самолета и машината е приземена на ръчен режим, каза Коджейков, без дава информация за състава на екипажа. Това, че познават територията на летището, е помогнало, посочи той.

От Министерството на транспорта ще проверят всички летателни системи на самолета. Докато не се открие и отстрани причината, самолетът, който е на 19 години, се спира от полети, каза Тодор Коджейков. Той призова да започне процедура за покупка на друг самолет, защото това не първата авария на тази машина. Става въпрос за живота на хора, този самолет не вози само тези, които управляват държавата, случвало се да превозваме и болни хора, посочи Коджейков.