Присъдата на частен съдебен изпълнител от Шумен влезе в сила

Oсъдителната присъда на частния съдебен изпълнител от Шумен Асен Тонев влезе в сила окончателно. Това съобщи Апелативната прокуратура във Варна. Тонев беше признат за виновен за длъжностно присвояване в големи размери и укрити данъци в особено големи размери.

Тонев беше признат за виновен за в извършването на три деяния от Наказателния кодекс. Първото е по член 202, ал. 2, т. 1 от НК – длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на частния съдебен изпълнител, което представлява големи размери. Престъплението е било извършено в периода от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в Шумен в условията на продължавано престъпление. Средствата са му били връчени като частен съдебен изпълнител и в това му качество Асен Тонев е трябвало да пази и управлява. Вместо това той теглил пари и ги харчел за лични нужди.

Асен Т. е признат и за извършване на две данъчни престъпления по член 255, ал. 3 от НК. В периода от 2 май 2011 до 30 януари 2015 г. и от 28 юни 2009 до 27 декември 2010 г. в условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, като общата сума за тези периоди е 66 630 лева.

За тези престъпления Апелативният съд във Варна му е наложил общо наказание от 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок и лишаване от правото да упражнява професията си.

Окръжната прокуратура в Шумен е уведомила Камарата на частните съдебни изпълнители, че Асен Тонев е лишен от право да упражнява професията си за срок от 3 години и 6 месеца след влизането на присъдата в сила.