При гръмотевици и мълнии: Далеч от вода, скали, изхвърлете метала от вас!

Днес е обявен жълт код за гръмотевични бури, придружени с интензивни валежи, на места и градушки. Специалистите съветват да бъдем внимателни особено в планински, горски и открити местности.

Какво да правим, ако сме в планината при гръмотевици? На първо място не трябва да сте в близост до водни басейни, съветват от Планинската спасителна служба (ПСС). Трябва по най-бързия начин да се изнесете към по ниските части.

При гръмотевична буря не трябва да се движите, а да седнете и да изчакате в неподвижно положение преминаването й. Ако сте в група, е хубаво да се разпръснете и да не сте близо един до друг.

По възможност се отървете от всички метални предмети, те крият риск за привличане на гръмотевици.

Не се крийте под единични дървета, а ако сте близо до скали – не се облягайте на тях, особено ако са мокри, защото са проводник на електричество.

Ако сте в гора – скрийте се в гъста част.

Друг важен момент е да се знае, че при гръмотевична буря трябва да бъдете далеч от водни басейни, като планински езера, реки. Категорично не трябва да бъдете във водата.

По възможност се отдалечете от електропроводи, не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Рибарите трябва да внимават, защото често въдиците са от карбон, който привлича мълниите.

Как да запазим уредите у дома и на работното място по време на гръмотевична буря:

– изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик, CD и DVD, електрически уреди.

– за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при къмпингуване:

Ако вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група.

Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share