Пробитата цистерна при инцидента в Хитрино не е била годна за експлоатация

Пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино не е била годна за експлоатация. Това се разбра от комплексната съдебно-техническа експертиза в областта на безопасността при превозване на товари. Тя бе представена на днешното съдебно заседание по делото за железопътното произшествие, възникнало в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара „Хитрино“.

В заключението на експертизата, предоставена на БТА от вещите лица, които са я изготвили – проф. Валери Стоилов и проф. Симеон Ананиев, е записано, че техническото състояние на пробитата вагон – цистерна не отговаря от техническа страна на изискванията на Международния правилник за опасни товари /RID/. Върху нея не е имало поставена маркировка, указваща датата и вида на извършеното върху нея изпитване, отразено в последния й сертификат от 2013 година. Липсвал и щемпел на експерта, провел изпитването. Освен това са измерили дебелина на цилиндричната част от корпуса й, която е по-малка от допустимата.

„Независимо от установените резултати от измерванията е издаден сертификат на 1.11.2013 г. със заключение, че резултатите са в съответствие с изискванията на RID и цистерната е одобрена за превоз на опасни товари“. В анализа на данните на експертите е записано също, че шест от измерените от тях 12 стойности на дъната на цистерната имат дебелина на стената по-голяма от дебелината на използвания материал – 9 мм. при изработването й през 1971 година; 11 от измерените 12 стойности на цилиндричната част на резервоара също имат дебелина на стената по-голяма от използвания материал при изработване на цистерната.

Според тях данните показват, че от вътрешната стена на дъната има отлагания от превозваните товари по време на експлоатация, а подобни резултати са регистрирани и при издаването на сертификата на цистерната през 2013 г. и тя е трябвало да се бракува.

Данните показват още, че „ремонтът и оразмеряването на резервоара на цистерната са извършени неправилно и е издадено неправомерно сертификат на годност“, е записано още в заключението на експертизата.

На съдебното заседание по делото днес първо инж. Марко Марков и инж. Ивко Иванов представиха съдебно пожаро-техническа експертиза, според която са установени деформационни повреди, вследствие на топлинни натоварвания на печка, намираща се в къща в Хитрино. По отоплителния уред обаче „има редица и субективни и обективни въздействия“ и не може да се каже дали точно от него е тръгнал взрива, каза в съдебната зала Иванов. Според другия експерт епицентърът му е около къщата с печката, защото само около този имот той е установил разрушения в четири посоки.

Третата допълнителна експертиза днес – в областта на електротехниката, високото напрежение и за състоянието на контактната мрежа в Хитрино представи проф. Иван Миленов. Според нея взривът в Хитрино може да е причинен и протичащ по мрежата електрически ток или от волтова дъга.

Пробитата вагон-цистерна не е собственост на български превозвач, а на френска фирма, предоставена под наем на румънски държавен оператор, заявиха за агенцията управителят на „Булмаркет Рейл карго“ Стефан Иванов и зам.-управител на „Булмаркет ДМ“ Светослав Първанов, след края на днешното съдебно заседание в Шуменския окръжен съд по делото за железопътното произшествие, възникнало в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара „Хитрино“.

Двамата бяха потърсени за коментар след като на днешното съдебно заседание бе представена съдебно-техническа експертиза в областта на безопасността при превозване на товари, според която пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино, произведена през 1971 г., не е отговаряла на техническите изисквания, не е сертифицирана от нотофицирано лице и е би трябвало да бъде бракувана.

Краткият коментар на Първанов бе, че румънският възложител за превоз на композицията им е включил за превоз нередовна цистерна, която не е отговаряла на техническите изисквания и неправомерно е сертифицирана. „Тя е композирана в Румъния и в този състав е дошла в България, в гара „Долно Езерово“ където е напълнена. Румънският превозвач възлага на българския си партньор да вземе тази композиция и да я закара отново до Дунав мост, от където да си я поеме“, уточни Първанов.

Стефан Иванов отбеляза, че композицията се предава на българския превозвач за превоз – само по документи и по външен оглед. Той включва преглед на самата композиция, дали технически вагоните са изправни, дали не са с изтекла ревизия. „Ние сме само един превозвач на вагони, които проверяваме само по надписите и по външните огледи на вагона – дали има някакви повреди или неизправности. Когато всички ревизии, които задължително са сложени като шаблони на вагоните са в изправност, не са изтекли, това означава, че вагонът действително е минал технически преглед. Ние не боравим с документи, които сега се оказа, че са с невярно съдържание“, допълни Иванов.

Пред репортер на БТА проф. Симеон Ананиев, един от двамата вещи лица изготвил комплексната съдебно-техническа експертиза в областта на безопасността при превозване на товари, който е и председател на Българската асоциация на вещите лица и експертите каза, че не би трябвало влакове с опасни товари да преминават през населени места, камо ли да се предвижда да се отбиват за изчакване на подобни гари. Според международни стандарти за работа, за които каза, че не знае дали са задължителни за работа в България, превозването на подобни товари през населени места би трябвало да става при специализирана охрана, тъй като иначе могат да бъдат планирани дори терористични атаки. По думите му на гара „Хитрино“, вероятно и не само на нея, липсва разработен план за работа при извънредни ситуации и в конкретния случай е трудно да се определи една от предполагаемите причини за взрива там.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share