Проговори измамена от бившата служителка на НОИ: Никой няма документ…

Проговори измамена от бившата служителка на НОИ: Никой няма документ…

Увеличава се броят на измамените от бившата служителка на НОИ, неправомерно придобила пари с обещания за по-високи пенсии. От 18 ощетените станаха вече 28 души, предава Нова тв. Задържаната бивша инспекторка Александрина Георгиева и мъжът, с когото живее на семейни начала, остават в ареста.

Дъщеря й беше освободена срещу парична гаранция от 1000 лева. Емилия Петрова e навършила необходимите години, но няма нужния стаж, за да се пенсионира. „Александрина ми изчисли колко трудов стаж трябва да си закупя. Ставаше въпрос за около три години. Измами ме с 4 350 лв. До ден днешен парите не са внесени в НОИ. Така измами и моя съседка с 2 300 лева”, разказа Емилия Петрова.

Александрина Георгиева, обвинена, че е измамила НОИ с над 3 милиона лева, влезе с качулка и белезници в съда. Адвокатът й твърди, че само двама от измамените имат документи, че са й дали пари, за да им купи трудов стаж. „Никой от останалите хора няма документ, че са дали парите. Вие представяте ли са дадете 10 000 лева и да не поискате документ”, посочи адвокатът й Йордан Давчев.

Според прокуратурата жената взимала между 2 000 и 16 000 лева от кандидат-пенсионерите, на които е издавала фалшиви удостоверения за трудов стаж от отдавна фалирали фирми. „Взетите суми са различни. По всяка вероятност, хората са преценявани според профила на човека, който е искал да се пенсионира, дали разполага с повече или по-малко пари”, каза прокурорът Димитър Пехливанов.

От НОИ съветват гражданите да не дават пари на ръка. Купуването на трудовия стаж не става в брой и за него се издава специален документ „Всяко предварително плащане е доказателство за неправомерно изплатени суми, които отиват в нечий джоб”, добави директорът на НОИ-Пловдив Розалия Дженева. До момента е установено, че 116 души са получили неправомерно пенсии по схемата. Сега те ще връщат парите с лихви.