Продали дяловете на ЕВН през руска система без защита

Руската система РТС на Българската фондова борса, чрез която са продадени остатъчните акции на „ЕВН България“, няма никаква защита на данните. Това заявиха пред спецсъда вещите лица, които са изготвили съдебно-техническа експертиза по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн. лв.

Подсъдими по него са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ – управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбудителство.

Дянков присъстваше на делото по скайп

тъй като в американския щат, където живее, е продължено извънредното положение заради нов ръст на заразени с коронавирус.

Предмет на делото е сделка в края на 2011 г., при която чрез системата РТС и един от модулите й – смесен закрит аукцион, били продадени акциите, като купувач станал мажоритарният собственик на „ЕВН България Електроразпределение“ АД – ЕВН Австрия. Според прокуратурата, в нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така били ощетени българските пенсионери.

Трите вещи лица, които са изготвили съдебно-техническата експертиза, е трябвало да отговорят на въпроса дали комуникационната система на борсата е защитена от външна намеса. Експертът Тони Атанасов обяви заключението: „Системата за външна защита е направена както трябва, но не знаем доколко е ефективна, тъй като не бяха запазени записите /логовете/ по време на търга. Ние отидохме 2 г. по-късно. След 2 г. историята не се пазеше.“ Колегата му Георги Бояджиев допълни, че има множество криптирани връзки, но няма криптиране на данните.

„Отвън системата е защитена с множество криптирани комуникации, но

отвътре системата няма никаква защита на данните

и това е най-големият пропуск, който установихме“, заяви Бояджиев. Експертите обясниха, че системата РТС има много модули, но за търговията е използван само модулът за смесен закрит аукцион. „Когато отидохме в борсата, системата си беше инсталирана, работеща, функционираща“, каза още Бояджиев. Експертите симулирали търговия, за да направят теста. Те не знаят дали в периода, когато са тествали системата, чрез нея са били провеждани реални търгове на борсата.

Експертът Филка Станимирова пък защити пред съда изготвена от нея съдебно-счетоводна икономическа експертиза. Вещото лица потвърди пред съда, че през периода 2004-2010 г. финансовото състояние на „ЕВН България Електроразпределение“ е било много добро. „ЕВН е било печелившо, нито една година не е отчетена загуба“, заяви Станимирова.

В съда бе извикана преводачка, за да се свърже по телефона с УС на ЕВН в Австрия и по-точно с

шефовете Гералд Райдингер, Щефан Шишковиц и Петер Лайер.

След около час разговори преводачката докладва пред съда, че в централата на ЕВН вдигнала телефон единствено секретарка, която се представила като Сабине Шпрингер. Тя обяснила, че служителите и ръководството работят хоум офис. Райдингер и Шишковиц все още са в УС на ЕВН, но Лайер вече е пенсионер и може да бъде намерен единствено чрез Мартина Аберхан, жена, която работи в УС на ЕВН. И на тримата свидетели бяха изпратени имейли на служебна поща с молба на 18 юни т.г. в 10 ч. да бъдат на скайп, за да ги разпита българския съдия. В понеделник преводачката ще поднови усилията си да се свърже с тях.

Съдът предяви на подсъдимите и веществени доказателства по делото – мобилен телефон, външен диск и лаптоп. Съдът попита подсъдимите дали ще дадат обяснения в настоящото съдебно заседание. Вместо тях, адвокатите им отговориха: „На следващ етап, след обясненията на всички свидетели.“

Съдия Вилислава Ангелова заяви, че на следващото заседание може да започнат пледоариите, което силно разтревожи адвокатите на подсъдимите и те направиха

всичко възможно да отложат с няколко месеца

този момент. Вкупом, един през друг, те поискаха това да стане през септември, защото се оказаха служебно ангажирани за абсолютно всички дати през юни, юли и август, когато съдът няма да е във ваканция. Адвокатите опитаха да склонят съдийката да отбележи служебната им ангажираност, за да оправдае дългото отлагане на делото. Ина Лулчева пък заяви, че е в отпуск от 1 август до 15 септември, за да си гледа внуците. „Абсурд. Не може да не заседавам 3 месеца“, ядоса се съдия Ангелова „И преди сте ми казвали дати, на които се оказва, че сте свободни“, отбеляза съдийката. Тя не спомена име, само допълни: „Той си знае“, но Даниела Доковска попита нея ли има предвид.

„Съдът указва: искам доказателства за всичките ви ангажименти дата по дата, с номерата на делата до края на годината, както и за отпуските ви. Имате срок от 1 ден писмено да бъдат изпратени ангажиментите ви. Аз ще реша датите на следващите заседания“, отсече съдията и напусна залата.