Проектантът на релсите по „Графа“ с „бонус“ 40 000 лв. от производителя им

Проектантът на релсовия път на Графа Румен Борисов е получил 40 000 лева от фирмата Voestalpine Schienen, производител на поставените релси при ремонта на столичната улица.

Това стана ясно на делото срещу бившия зам.-кмет по транспорта на СО Евгени Крусев, който подаде оставка и бе обвинен именно след разкрития на Румен Борисов и Спаси София. Съдията в залата днес показа на прокурорите и адвокатите писмо, внесено от Борисов, в което той признава, че има договор за консултантски услуги с Voestalpine Schienen.

Скандалът всъщност избухна не заради релсите, а за подменена вибрационна подложка около и под тях – търгът е спечелен с материал на австрийската фирма Getzner, а е поставен продукт на английската Pandrol.

На съдебното заседание днес Асен Тасев, председател на съвета на директорите на „Столичен електротранспорт“ ЕАД, заяви, че „делото е инициирано от един технологичен бандит“ и попита риторично дали прокурорите се избират по красота и килограми, защото Борисов мотивирал избора на подложка с теглото ѝ. Тасев, който уточни, че е бил шеф на „Трансремонт строй“ и „всички ремонти по трамвайните трасета от 2012 до 2017 г. съм ги правил аз“ , заяви, че тестове на двата вида подложки са правени в метродепо „Земляне“. Тези на Getzner не могат да се използват във влажна среда, допълни Тасев.

Изпълнителният директор на „Столичен електротранспорт“ ЕАД Евгени Ганчев свидетелства, че ремонтът на Графа е спрял не само заради проблем с невъзможността да се използват одобрените първоначално подложки при появилите се подпочвени води, но и заради липсващи работни проекти от инж. Борисов.

Трамваите нямаше да се движат и досега по „Граф Игнатиев“, експертният съвет се събра, за да не спира ремонтът за дълго време, и да обсъди вибрационните подложки, промяна на вида релси на завоя на Графа и „Алабин“, за да може да се разминават трамваите и още куп проблеми, обясни Ганчев.

По искане на защитата на Крусев на следващото заседание на делото като свидетел ще бъде призован главният архитект Здравко Здравков, както и две дами от вътрешния одит на Столична община, проверявали казуса с подложките на релсите за трамваите по Графа. На 5 декември съдът ще приеме и експертизата, поискана от прокуратурата, за вредите, нанесени от Крусев на Столична община.

Той е обвинен, че е „предприел действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка (обявена с Решение № СОА17-РД93-157 от 08 август 2017 г.), а именно: промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „Алабин“ и улица „Граф Игнатиев“ (1 225,55 метра) с нов тип напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в съчетание с носеща конструкция от типа „плаваща плоча“. С това е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.