Прокуратурата проверява за опасен дезинфектант

Прокуратурата проверява за опасен дезинфектант

Софийската градска прокуратура е възложила проверка за опасен дезинфектант спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа, съобщиха от държавното обвинение.

Поводът е постъпили от СДВР материали. Полицията е установила опасен за здравето на хората антибактериален дезинфектант. Посоченото на етикета на въпросния продукт не отговаряло на неговото съдържание – били смесени различни съставки в произволни съчетания. Веществото било изготвено от фирма в София.

От държавното обвинение посочват още, че епидемиологичната ситуация и изчерпването на дезинфектанти и предпазни средства от пазара е станало предпоставка за некоректни практики от страна на някои търговци.

Заради постъпила в прокуратурата информация вече ще бъдат проверявани и нискобюджетни магазини от типа „Магазин за един лев“, освен аптечната мрежа и големите вериги.

Проверката ще бъде на случаен принцип по предварително съставен списък на търговски обекти на територията на София от съответните контролни органи.