Прокурорът, дал златото на Илия Златанов на Еврото и жена му, иска да се върне

Отстраненият заради казуса „Осемте джуджета“ прокурор Дилян Деянов е поискал да бъде възстановен на работа в окръжната прокуратура в Перник, съобщи „Лекс“.

Деянов беше отстранен временно от длъжност на 13 септември 2023 г. заради привличането му като обвиняем за длъжностно престъпление по казус, свързан с „Осемте джуджета“.

Тогава Прокурорската колегия реши отстраняването да е до приключването на наказателното производство срещу Дилян Деянов, но не повече от срока в чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс. Според разпоредбата мерките за процесуална принуда не могат да продължат повече от година и половина при тежки престъпления и осем месеца в останалите случаи.

Осемте месеца изтекоха през май т.г. и Деянов е поискал да се върне на работа в окръжната прокуратура в Перник, където беше преместен след закриването на спецпрокуратурата. Какво ще е решението на Прокурорската колегия, ще стане ясно в сряда.

Междувременно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че разследването продължава.

На 15 август 2023 г. прокуратурата съобщи, че Деянов е обвинен за длъжностно престъпление за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети, на лице, което не е трябвало да ги получи.

По същото разследване са обвинение и бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова. Те ще отговарят за вещно укривателство за това, че на 23 март 2020 г. „в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК“. Ако вината им се докаже, двамата могат да бъдат осъдени на от 1 до 6 години затвор .

Случаят е свързан с досъдебното производство, известно като „Осемте джуджета“. През 2019 г. собственикът на „Изамет“ Илия Златанов потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена заради конфликт със сина му Явор, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството.

След този разговор Златанов подава сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура. Започва разследване, домът и офисът на Явор Златанов са претърсени и са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства.

Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов, но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо и Любена Петрови. Илия Златанов казва още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в „Изамет“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share