Прокурор вкара 70 мафиоти в затвора след 30 г. разследване, още 355 се готвят

Прокурор вкара 70 мафиоти в затвора след 30 г. разследване, още 355 се готвят

Един италиански прокурор, който за разлика от родните не се договаря за споразумения с престъпниците, за да се разминават с наказания, постигна целта на 30-годишни усилия. Той извоюва с обвиненията си 70 максимални присъди над 10 години за гангстери, разследвани от него.

Никола Гратери обяви, че до две години ще вкара в затвора още 355 престъпници и техните покровители от властта в неговото мегадело срещу Ндрангета – калабрийската мафия. Тя върти около 80% от контрабандата в ЕС и е сред лидерите в наркотрафика на Стария континент.

„Не ме е страх от никого и от нищо”, обяви вдъхновеният от победата си в най-големия процес в историята на страната и решени на всичко, за да смаже мафията прокурор. От 3 десетилетия той живее под непрестанна защита на местните сили на реда и е подчинил живота си единствено и само на мегаделото. Сериалът Октопод оживява в негово лице.

Ндрангета вече е по-силна от легендарната сицилианска Коза Ностра, а борбата с нея започна преди 3 десетилетия, успоредно с операция Чисти ръце, която промени цялата политическа система на страната, като бяха осъдени 3-ма легендарни премиери, министри, депутати, мултимилионери и откровени престъпници.