Прокурор Милева: Зам.-министър Живков е част от организирана престъпна група

Досъдебно производство за организирана престъпна група е образувано от началото на януари тази година. Групата е съставена от шестима души, включително длъжностни лица – зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бившият шеф на РИОСВ Плевен. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Днес бяха извършени множество действия по разследването. Претърсени бяха адреси в София, Ботевград, Правец, Пловдив, Монтана и села в Кюстендил. В действията по разследването се включиха прокурори, разследващи полицаи, ДАНС и жандармерията“, съобщи Милева.

„Към момента са събрани множество писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам. -министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци от Италия. Той е оказвал и натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества за внос на отпадъци. Служителите, които отказвали да съдействат, са били освобождавани от длъжност.

Зам.-министърът е принуждавал да се предоставят отпадъци на определени дружества. Така се е възползвало и конкретно дружество от Монтана за преработка на акумулатори, което използва опасен отпадък. То е изпращало опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност и така са генерирали огромна печалба, като са избягвали плащането на данъци в особено големи размери”, разясни Милева подробности от разследването. Тя уточни, че зам.-министър Красимир Живков и останалите петима участници в групата са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа.

„Предвид големия обществен интерес наблюдаващите прокурори ще предоставят допълнителна информация и на кого и за какъв вид деяния да повдигнат обвинения и да поискат мерки за неотклонение”, обясни Милева и отказа повече подробности, за да не се пречи на разследването.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро разкри, че е бил в добри работни отношения със заместника си Красимир Живков, който бе арестуван.

„Не мога да коментирам досъдебно производство, не е редно. За всичко, което е поискано, е оказано съдействие още от сутринта. Не знам нищо повече. Това коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров преди заседание на ресорната комисия в парламента по повод спецакцията срещу заместникът му Красимир Живков в четвъртък сутринта.

Той уточни, че е работил много добре с Живков. „Не мога да му искам оставка, той се назначава и уволнява от премиера, аз назначавам всички от зам.-министър надолу. Аз съм притеснен, защото ще трябва да работя сам и ще ми е трудно“, каза Емил Димитров – Ревизоро.

Още сутринта той е разпоредил няколко проверки в страната, изпратени са мобилни лаборатории, мобилни групи и експерти на адреси на обекти под контрола на министерството.

Димитров обясни, че въпросът с вноса на боклук е коментиран и с премиера Борисов и главния прокурор, които са поискали бързи действия. В следствие на това са направени оперативни центрове, контролира се дейността. ТЕЦ-ове престанаха да получават отпадъци, няма да ги горят, оставили сме само три циментови завода с чиста технология и един ТЕЦ с много малки количества, добави Димитров. Той е имал опасения, че след като нещата са се укротили през последните 2 месеца заради коронавируса, някой може да се опита да саботира например камион, който пренася боклуци, да направи демонстрация и да излезе, че усилията на министерството са били напразни.