Проф. Асена Стоименова: Бях обвинена по текста за бомбаджии

Проф. Асена Стоименова: Бях обвинена по текста за бомбаджии

В началото на епидемията на представителя на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова бе повдигнато обвинение, че всява паника, тъй като алармира за възможен недостиг на лекарства в две свои интервюта от началото на април. Обвинението било по текста за бомбаджии, сподели тя пред bTV.

„Бях обвинена по член. 326.ал. 1. Това е текстът са бомбаджии – ако някой се обади и даде фалшив сигнал, че е поставена бомба в детска градина, училище и т.н. Аз съм подведена под отговорност по същия член.”, обясни тя.

Проф. Стоименова посочи, че въпреки обвиненията никой не е дал показания, че се тревожи от коментарите за недостиг на лекарства. Няма и фалшива новина, защото и институциите и прокуратурата са знаели, че има недостиг на лекарства. Тя се надява това също да бъде взето предвид.

Представителят на фармацевтичния съюз обясни, че и сега има недостиг на лекарства. „В един момент ги има едни лекарствени продукти. В друг моменти ги няма. Част от липсващите лекарства имат терапевтични алтернативи, но лекарите трябва да ги предпишат”, каза тя.

Във връзка с разработваните лекарства за коронавирус проф. Стоименова посочи, че важният въпрос е как ще се докаже ефективността на продукта. „В нормални условия един лекарствен продукт се разработва за 10-15 години и се изпитва в определени фази на клинични проучвания с определена методология.”, обясни тя и посочи, че не е ясно имаме ли толкова време за тази методология.