Проф. Габровски: Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма трагедия

Проф. Габровски: Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма трагедия

Това, което видях, към 3:50 часа бе, че в една от стаите на вътрешното отделение на „Пирогов“ е имало взрив. Имало е пламък, чул се е тътен. По това време санитарите и сестрите са били в коридорите. Дори един санитар се е хвърлил върху сестра в коридора, за да я защити с тялото си. Това заяви заместник-директорът на болница УМБАЛСМ „Пирогов“ и и.д. директор на лечебното заведение проф. Николай Габровски в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите му 3-4 минути след взрива на етажа са нахлули охранителите. Изключително бърза е била реакцията по овладяване на пожара. 32 души са били веднага евакуирани. Пожарът е бил ограничен.

„Изказвам моите искрени съболезнования на близките на двамата загинали пациенти“, коментира проф. Габровски.

Той благодари на подкрепата и бързата реакция на всички институции. „Благодарение на бързата реакция бе предотвратена по-голяма трагедия. Евакуираните бяха настанени в други отделения. Имаше опасения за обгазяване на пациенти, които бяха приведени в противошокова зала, но не се установиха тежко засегнати. Незабавно сформирахме екип от психолози, които да разговарят с близките и пациентите. Опитахме се да създадем оптимални условия за по-малко стрес сред персонала, посетителите и пациентите“, увери директорът на най-голямата спешна болница у нас.

„Не мога да не кажа добри думи за куража на служителите ми. Те реагираха толкова бързо и адекватно. Те се втурнаха да помагат, въпреки стреса. Всички се обединиха“, призна проф. Николай Габровски.

Той обясни, че венага след инцидента са започнали да му звънят негови колеги и да му предлагат помощ. „Дойдоха няколко линейки на Спешна помощ и ВМА. Имаше една пълна мобилизация“, стана ясно от думите му. „Големите щети са само в рамките на стаята, в която е бил взрива. Засегната е и съседната стая. Лошото е, че само в трудни моменти се обединяваме, но можем“, обобщи той.

„Категорично не е била взривена кислородна бутилка. Това е най-старата част на „Пирогов“. Там се намира стаята с инсталацията за кислород. Не се касае за неизправност на инсталацията. Има лице, което ежедневно проверява тези системи. Въпреки взрива болница УМБАЛСМ „Пирогов“ не спря да работи. Единствено тежко шокови пациенти не можехме да поемаме, но за кратко. Бързо беше възстановен нормалния ритъм на работа“, подчерта зам.-директорът на болницата.

Според него е нужно цялостно решение за ремонт на сградата. „Сградата има много стара архитектура и това я прави по-уязвима. Ако не беше бързата реакция, мащабите на трагедията щяха да са много големи“, каза проф. Габровски.

Той коментира и кризата с педиатричната болница в София. „В течение сме на ситуацията. Смятам, че УМБАЛСМ „Пирогов“ има една много сериозно работеща структура за обслужване на деца. Имаме и много голям опит. Ще се опитаме в тази ситуация да съдействаме максимално. Столичани спокойно могат да търсят помощ в „Пирогов“. Структуриран в един екип от болници, които могат да поемат тези функции. Опитът на педиатрите е много ценен и ние ще разчитаме на тяхната експертиза. Имаме готовност да поемаме случаите, екипите ни са на разположение. Гарантирам, че София няма да остане без педиатрична помощ“, увери проф. Николай Габровски.