Проф. Калин Гайдаров: Един човек е автор на последните банкови обири

Има вероятност обирите на банки в последно време да са извършени от един и същ и човек, има много прилики. Това коментира бившият директор на Института по психология към МВР проф. Калин Гайдаров, в ефира на БТВ.

Той добави, че обирите се извършват по едно и също време, извършителят избира клонове на една и съща банка, действа по един и същи начин като влезе вътре – носи оръжие, което не използва, а е само за заплаха.

„Разследващите проверяват дали има връзка между всички тези случаи. Какви са мотивите – това е малко по-сложно да се определи“, отбеляза проф. Гайдаров.

Той обърна внимание, че мащабът на удара не е много голям, а това говори, че вероятно е действал сам. Според Гайдаров организираните престъпни групи правят по-големи удари, защото организират дейността си така, че да получат повече пари с едно престъпление. „Извършителят може да има вътрешно отношение към тази банка – може да е или служител, или клиент, но със сигурност има информация. Това обаче не е много трудно, така или иначе хората имат работа с банки, посещават клонове и по един много естествен начин се ориентират къде, какво и как“, каза проф. Калин Гайдарски.

„Ако приемем, че е един и същи човек, очевидно действа консистентно – прибира парите и си тръгва“, посочи той. По думите му човекът явно действа професионално – проучил е къде и какви камери има, за да се изтегли бързо и незабелязано, маскиран е добре“, обясни той.

По думите на проф. Гайдаров прави впечатление, че наистина се случват по един същи начин тези престъпления. „Охранителната фирма трябва да гарантира сигурността и да организира работата така, че да се намали риска“, смята той.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share