Проф. Радулов: Взривът във Варна е бил преднамерен

Във Варна не може да става дума за палеж. Това е взрив. Задаваме си въпрос дали е имало самоделно взривно устройство, взривено по непредпазливост или умишлено. Очевидно става дума за човек с тежки психични проблеми. Имало е домашно насилие и съдебно решение срещу насилника. Това каза експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов в ефира на БТВ.

„Идентифицирането на телата ще е трудно. Те вероятно са на парчета. Ще трябва да се вземе ДНК-проба, но за да се анализира, трябва да има такава проба, взета по-рано или да се сравни с ДНК на близки. Този процес ще е труден и дълъг“, обясни той.

По думите на експерта няма логика, ако човекът се изнася, да се самоубие.

„Никой не е взел мерки и това е крайният резултат. Имаме основания да смятаме, че взривът е бил преднамерен. Не може да става дума за газови бутилки, защото са намерени непокътнати такива. Този мъж е съхранявал някакви взривни вещества. Взривът във Варна е 10-15 пъти по-силен от този във Ветово. За да се избият панелите, значи силата на ударната вълна е била много силна“, коментира Радулов.

Няма информация за съхранение на взривни вещества от лицето, обитавало апартамента, който избухна във Варна. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на морската столица Красимир Конов. По думите му, конкретни заплахи от 60-годишния мъж не е имало.

Ще бъдат направени три експертизи – химическа, съдебна и биологична за търсене на ДНК материал. По думите на Конов, самоличността на двата трупа, намерени след взрива, не е установена. „Разследват се всички версии – от нелеп инцидент до умишлени действия“, каза прокурорът.

Вторият труп е открит в апартамент, съседен на този, където е намерен първият. Т.е. двете тела са били в съседни апартаменти, обясни Конов. Продължава издирването на жената, живееща в жилището срещу избухналия апартамент. Шефът на варненската полиция Даниел Пашов заяви, че в рамките на днешния ден ще бъде пусната снимка на Веселин Димитров, сочен от съседи, че умишлено е взривил блока.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share