Психиатърката Инна в Черния списък на лекарите заради арогантно поведение

„*МОЛЯ ВИ НЕ ХОДЕТЕ при д-р Инна Бончева – психиатър в гр. Пловдив. В разрез с всички закони за психичното здраве и отношението към пациента тази госпожа се държи непрофесионално и далече от хуманността, която е нужно да носи човек, посветил се в професията на лекаря, а в частност занимаващ се с психиката (душата) на човека!

Срам ме е, че в България има подобни лекари. Пожелавам на всички никога да не попадат на подобен. п.с. Не изключвам вероятността да е помогнала на много хора, но смятам, че въпреки това е срам за професията си! Не разказвам конкретно случая, защото е подобен на много… грубо отношение, арогантно и незачитащо пациента, мисля, че това говори достатъчно! *Дори да е единствения доктор не поемайте този риск. Прави се на много компетентна, но нищо не разбира“.

Тези мнения са във форума Черен списък на лекари в България и касаят пловдивския психиатър Инна Бончева, пише trafficnews.bg.

Tя е задържана при операцията на Икономическа полиция и ДАНС във връзка с разкрита схема за източване на половин милион от Здравната каса. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавал изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения. Тези лекарства се изплащат от Здравната каса. Чрез посредници докторът е получавал ампулите от аптеките, а след това ги продавал начерно, съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев. Схемата е стартирала през януари 2017 година. До този момент са разпитани 80 свидетеля, иззети веществени доказателства , ампули, компютърни конфигурации.

Според събраните доказателства 52 лица, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства. Разследването показва, че тези хора не знаят за тези лекарства, не са били на преглед, нито познават психиатъра. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на виновния лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието което го очаква е между 1 и 8 години затвор. Говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев заяви, че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит силиконов печат на Здравната каса. Една ампула струва между 700 и 900 лева. На черно се продава за 300 лева. 30 лева оставали за мулето, което получавало лекарствата от аптеката, а останалата сума прибирала лекарката. Инна Дончева е работила В УМБАЛ „Свети Георги“, а след като напуска открива частна лекарска практика. Кабинетът й е на бул. „Васил Априлов“ в Пловдив.